SVAKODNEVNICA

Higijena i njega: Koliko često treba kupati bebu

Avaz.ba

30.11.2017

Današnja djeca imaju dva puta više problema s kožom poput ekcema, osipa, svrbeža i prištića nego što je to bio slučaj sa prijašnjim generacijama. Stručnjaci upozoravaju da bi jedan od razloga moglo biti prečesto kupanje bebe, što može štetiti nježnoj i osjetljivoj koži, koja je čak pet puta tanja od kože odraslih.

Zato se danas savjetuje kupati bebu najviše tri puta sedmično. Ostalim danima dovoljno je samo oprati im lice, ruke, vrat i guzu. Razne hemikalije s kojima su bebe u doticaju, također, mogu povećati problem osjetljive kože.

Većina roditelja u jednoj britanskoj anketi izjavila je da antiseptičkim maramicama briše dječije ruke i lice, a 15 posto za pranje upotrebljava čak i deterdžent za suđe. Samo ih 23 posto upotrebljava običnu vodu.

Kupanje u običnoj toploj vodi sasvim je dovoljno za održavanje higijene. Izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune, jer su nepotrebni, te pjenušave kupke, jer isušuju kožu.

U vodu možete kapnuti samo malo bezmirisnog ulja za kupanje. Poslije kupanja nježnim dodirima peškirom dobro osušite kožu, posebno na pregibima (pazuho, vrat, iza ušiju, zglobovi ruku i nogu).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.