SVAKODNEVNICA

Zašto su djeca sve deblja

Avaz.ba

8.12.2017

Od 1970. godine do danas broj pretile djece i adolescenata se više nego utrostručio, dok se broj oboljelih od astme više nego udvostručio. Glavni su krivci TV, videoigrice, fast food i gazirana pića.

Nepravilna prehrana, nedovoljno kretanja i previše televizije uzrok su pojave sve većeg broja hroničnih oboljenja u djece.

Ako se ovaj trend nastavi, naučnici smatraju da će većina današnje djece postati sutrašnji dijabetičari i srčani bolesnici, što će im, naravno, otežati život a stvoriti i znatan financijski pritisak na zdravstveni sisistem.

Za nezdravu djecu, prema dr. Perrinu, kriva je činjenica da ona sve više i više gledaju televiziju i igraju videoigrice, a sve manje se igraju vani. Osim toga, sveprisutan fast food i pića bogata šećerom način su na koji užurbani roditelji učestalo hrane svoje porodice.

Dr. Perrin u časopisu " The Journal of the American Medical Association" ističe važnost prevencije. Potrebno je promijeniti prehrambene navike, povećati tjelesnu aktivnost i ograničiti vrijeme provedeno ispred televizije i kompjutora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.