SVAKODNEVNICA

Kako povratak na posao utječe na mamu, a kako na bebu

Avaz.ba

8.12.2017

Došlo je vrijeme da se s porodiljskog odsustva vratite na posao. Pitate se kako će to beba podnijeti, a ni vama nije lako. Evo nekoliko smjernica koje savjetuju stručnjaci čuvene američke klinike "Mayo" - šta raditi prije povratka na posao i kako ostati povezana s bebom kada počnete raditi.

Najvažnije je da ne očajavate. Povratak na posao veliki je izazov i za vas i za bebu, pa je važno da se pripremite i sve detaljno isplanirate.

Prije povratka na posao

* Oslobodite se krivice - Povratak na posao kod majki izaziva emocionalni konflikt i osjećaj krivice, ali trebate znati da vas odlazak iz kuće neće učiniti lošom majkom. Također, sasvim je uredu i to što se radujete novim poslovnim izazovima. Ako ste u krizi, svaki dan podsjetite sebe da radite ono što je najbolje za vašu porodicu i pokrenite se.

* Pronađite odgovarajuću osobu ili instituciju koja će brinuti o djetetu - Raspitajte se kavi vrtići ili jaslice postoje u blizini mjesta gdje radite ili stanujete. Porazgovarajte s vaspitačima i informirajte se o tome šta nude. Ako se odlučite da bebu čuva dadilja, pokušajte je naći barem mjesec prije isteka porodiljskog odsustva.

Sastanite se s njom nekoliko puta kako biste se uvjerili je li ona prava osoba za vaše dijete. I, najvažnije, vjerujte svojim instinktima.

* Razgovarajte sa šefom - Informirajte se kakve će vam biti obaveze. Pokušajte isposlovati fleksibilnije radno vrijeme. Ako planirate nastaviti dojiti bebu, pitajte prepostavljenog možete li dva puta dnevno izaći s posla te obavezno sa sobom nosite pumpicu za izdajanje.

* Odredite datum povratka na posao - Ako je moguće neka to bude sredina ili kraj sedmice. Tako ćete nakon dva-tri dana imati vikend.

Kada počnete raditi

* Organizirajte se - Svaki dan napravite listu obaveza koje vas očekuju. Razlučite šta morate uraditi, šta možete odgoditi i šta želite uraditi.

* Ostanite povezani s bebom - Nekoliko puta dnevno nazovite osobu koja čuva dijete kako biste se uvjerili da je sve uredu.

* Napravite rezervni plan - U slučaju da se beba razboli ili da osoba koja je čuva ne može doći radnim danom, osigurajte se tako što ćete imati nekoga povjerljivog da ostane s djetetom. To može biti baka ili tata, a možda ni vaš šef neće imati ništa protiv toga da jedan dan izostanete s posla.

 * Potražite pomoć - Ne pokušavajte sve uraditi sami, prihvatite pomoć partnera, rodbine ili prijatelja. Razgovarajte s njima kada se osjećate loše.

* Nađite vremena za sebe - Odmarajte se navečer kada beba zaspi i u to vrijeme pokušajte izbjeći sve obaveze. Vikendima, obavezno, spavajte kada beba spava.

VAŽNO

Nikako nemate razloga osjećati krivicu. Jer, kada dijete poraste, shvatit će da je mama morala raditi. Ispričajte mu koliko ste se radovali susretu s njim na kraju radnog dana. Dijete će razumjeti i osjetiti emociju koja vas vezuje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.