SVAKODNEVNICA

Ideje za igru s mališanima kada je napolju hladno

Avaz.ba

8.12.2017

Mašti roditelja i djece nisu postavljene granice podsticanja na učenje uz pomoć pokreta. Izbor igre usmjerava se prema tome koji se efekat želi postići i koliko je staro dijete. I napokon to jednostavno zavisi i od toga za šta je dijete raspoloženo.

Igre kretanja jednostavno je i lako ugraditi u svakodnevicu. Kad jednom počnete, nove igre će se iznenada početi razvijati same od sebe i neće biti kraja mašti roditelja i djece. Sljedeće ideje za igru mogle bi roditeljima biti podsticaj.

Vješanje rublja

Prilikom vješanja rublja za sušenje zadaća djetetu može biti da nađe i spari odgovarajuće čarape sve dok više ne bude rasparenih. Pritom će djeca nalaziti sve nove i nove kategorije vješanja vlažnog i slaganja suhog rublja. Djeca će sama nadoći na kategorije, pa će odvojeno slagati svoje, mamino, tatino i rublje i odjeću ostalih članova porodice.

Slalom kroz stan

Pomoću kartonskih rolni od toalet papira možete napraviti jednostavnu stazu za slalom: Dijete mora pokušati u slalomu obići rolne ne dodirnuvši pritom nijednu. Da bi igra bila kompliciranija, dajte djetetu loptu koju u slalomu mora protjerati između rolni ne dodirnuvši nijedni - ni rukom, ni nogom.

Labirint od klupčadi vune

Za podsticanje shvatanja prostora mogu poslužiti klupčad vune: pomoću raznobojnih niti vune roditelji će napraviti "puteve" kroz stan. Djeca moraju ići jednim putem slijedeći samo jednu boju. Na kraju puta im slijedi mala nagrada.

Penjanje stepenicama

Umjesto da trče gore-dolje stepenicama moguće je skakati sa stepenice na stepenicu. Tako se lagano može apsolvirati i cjelovit mali fitness program. Zanimljivo će djeci biti i takmičenje: Ko moće preskočiti više stepenica?

Hokej u hodniku

Moguće je odigrati pravu hokejašku utakmicu u vlastitom hodniku. Potrebni su vam teniska loptica, kuhača, kišobrani ili nešto slično. Kartonske kutije na svakom kraju neka budu golovi - neće biti baš lako loptu dovesti na cilj.

Poplava

Kako suhih tabana proći kroz sobu ako je perilica izazvala poplavu? Naravno, čisto hipotetički. Podmetači za čaše ili obični papir mogu predstavljati suha mjesta. Svaki igrač dobije deset takvih "otočića" koje mora postaviri tako da stajući samo na njih iz kupatila dođe do kuhinje ili obrnuto.

Hokej s balonima

Smotani listovi novina neka posluže kao palica za hokej - lopta je napuhani balon koji se mora ubaciti u gol. A gol predstavljaju jednostavne kartonske kutije koje treba staviti na dva kraja prostorije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.