SVAKODNEVNICA

Kako aditivi iz hrane utječu na hiperaktivnost djeteta

Avaz.ba

12.12.2017

Boje i aditivi mogu povisiti nivo hiperaktivnosti djece, pokazala je britanska studija objavljena u medicinskom časopisu „The Lancet“. Aditivi se prehrambenim proizvodima dodaju radi poboljšanja trajnosti, okusa ili izgleda ili promjene boje.

Istraživači s Univerziteta u Southamptonu ispitivali su ponašanje djece koja su dobivala ili koktel najčešćih aditiva u hrani ili običan voćni sok.

Studija koju je naručila britanska Agencija za prehrambene standarde potvrdila je, kažu istraživači, rezultate prijašnjih studija provedenih na djeci koja pate od hiperaktivnosti, odnosno ADHD-a.

- Dokazali smo da aditivi nepovoljno utječu na hiperaktivno ponašanje djece u dobi od tri i osam godina. Općenito, djeca koja su dobila aditive u prosjeku su se za 10 posto približila definiciji hiperaktivnoga djeteta, rekao je Jim Stevenson.

Istraživanje je provedeno na 153 djece u dobi od tri godine i 144 djece u dobi od osam godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.