SVAKODNEVNICA

Soba raste s djetetom ili kako napraviti dječiju sobu po mjeri

Avaz.ba

28.12.2017

Prilikom uređenja funkcionalne i zabavne dječije sobe planiranje je odlučujući faktor. Soba će, naime, "odrastati" i "razvijati se" zajedno s djetetom. Zato smo pripremili niz savjeta koji će vam pomoći prilikom planiranja.

* Šta staviti na pod

Za podove će najbolji izbor biti tepisi i tapisoni od prirodnih materijala poput vune, koja će u najmlađoj dobi ublažiti padove. Svakako izbjegavajte "čupavu" verziju, zbog lakšeg održavanja. Pripazite da nisu klizavi.

* Ploha za kreativno izražavanje

Zidove posmatrajte kao platno po kojemu će se slikati u godinama koje dolaze. Manjoj djeci odvojite komad zida za crtanje kredom, što ćete kasnije lako riješiti sa samo malo boje.

Ne bi bilo loše odabrati tamnije nijanse na zidu oko radnog stola, a izbjegavajte i zabijanje ukrasa u zid - dječiji ukus će se promijeniti, a rupe u zidu će ostati.

* Za igru i san

Kod odabira kreveta također je poželjno misliti dugoročno. Možda djetetu od tri-četiri godine krevet-trkaći auto sada izgleda zanimljivo, ali vrlo brzo će ga prerasti.

Ako sobu dijeli više djece, još praktičnije rješenje od kreveta na sprat su kreveti-ladice, koji se "pospreme" i ostavljaju više mjesta za igru.

Danas su dostupne, a zbog praktičnosti i vrlo popularne, kombinacije jednog ili dva kreveta, radnog stola, pa čak i polica i ormarića. Takvim izborom ubit ćete više muha jednim udarcem, a djeci ćete osigurati i dovoljno prostora za igračke, školske potrepštine i odjeću.

Dobar savjet

Dobar sistem "skladištenja" bitan je za održavanje uredne dječije sobe, pa pokušajte predmete po ormarima rasporediti po učestalosti korištenja. Najčešće korištene stavite u prvi plan, a ostale u pozadinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.