SVAKODNEVNICA

Ovi znakovi pokazuju da vašem djetetu nedostaje kalcija

Avaz.ba

29.12.2017

Najvažniji nutritijent u našem organizmu je kalcij, a naročito je važan u pravilnom razvoju vašeg djeteta.

Njegov nedostatak osim na rast i razvoj uveliko može utjecati i na kvalitetu života. Donosimo koji su to prvi znakovi nedostatka ovog važnog minerala kod vašeg djeteta koje bi vjerovatno zanemarili ili pripisali nečem drugom.

1. Grčevi u mišićima i trnci u prstima

Jedan od prvih znakova da vam nedostaje kalcija jesu grčevi u mišićima. Ako uprkos normalnoj razini hemoglobina u vašoj krvi i dovoljnom unosu tekućine osjeća bolove u mišićima, velika je vjerovatnost da vaše dijete ne prima dovoljne količine ovog važnog minerala. Grčevi u bedrima, rukama i ispod pazuha kada se kreće te trnci u prstima mogu biti dobar pokazatelj nedostatka kalcija u tijelu.

2. Lomljive kosti

Kalcij je potreban za mineralizaciju kostiju kako bi one postajale sve čvršće i čvršće tokom našeg odrastanja. Stoga niske razine kalcija u tijelu uzrokuju česte lomove kostiju, posebno kod djece, a uz nedostatak vitamina D mogu dovesti i do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

3. Slabi i krhki nokti

Lomljivi i slabi nokti poznat su pokazatelj da ne unosimo dovoljno kalcija u svoj organizam. Njegov manjak učinit će nokte lomljivima čak i kod svakodnevnih radnji.

4. Karijes

Radite sve što je potrebno što se tiče higijene usta vašeg djeteta, no i dalje ne možete uspješno spriječiti pojavu karijesa. 

Možda biste trebali pojačati namirnice bogate kalcijem u prehrani vašeg djeteta. Čak 99 posto ovog minerala u našim tijelima pohranjeno je u kostima i zubima stoga će se njegovo opadanje prvo odraziti upravo na tim mjestima, odnosno vaše dijete postaje podložno karijesima i zuboboljama. 

Kod manje djece manjak kalcija u tijelu može biti i uzrok zakašnjelom i nepravilnom rastu zubi.

5. Slab imunitet

Istraživanja su pokazala kako kalcij igra i vrlo važnu ulogu u održavanju jakog imunološkog sistema. Ona ispitana djeca kojoj je nedostajalo kalcija u tijelu podložnija su dišnim i crijevnim infekcijama. Manjak kalcija u tijelu smanjuje mogućnost našeg organizma da se bori protiv bolesti.

6. Umor, zbunjenost i vrtoglavica

Bolovi u kostima i mišićima uzrokuju opću slabost kod djece i odraslih kojima nedostaje kalcija u tijelu. Nekad ti simptomi mogu nalikovati virozi ili hunjavici, mogu se osjećati umorno, klonulo ili tromo. Umor je vrlo čest simptom i u rodilja koje zbog manjka kalcija mogu patiti od nedostatka majčinog mlijeka, loše koncentracije i velikog umora. Zbog toga se preporučuje trudnicama da redovno unose 1000 - 1200 mg kalcija svaki dan.

7. Nesanica

Uzroka za loš san kod djece može biti puno, ali ne treba zanemariti da jedan od njih može biti i nedostatak kalcija u organizmu. Osim nesanice, nedostatak kalcija može biti odgovoran za napade straha i mentalne smetnje koje povećavaju stres i umor.

Na ove prve znakove nedostatka kalcija u tijelu može se vrlo brzo djelovati prehranom. Važno je znati da se kalcij bolje apsorbira uz vitamin D, stoga svom djetetu osigurajte namirnice koje njime obiluju i ne zaboravite uživati na jutarnjem suncu barem 15 minuta dnevno.

Evo koje namirnice trebate nuditi svojim najmilijima:

Mliječni proizvodi

Najdostupniji i najbolji izvori kalcija nalaze se u mliječnim proizvodima - mlijeku, siru i jogurtu, stoga nudite svojem djetetu barem jedan mliječni obrok dnevno. Najzdraviji izbor od navedenih namirnica jest jogurt koji uz žitarice može biti odličan doručak ili užina.

Pomozite svom djetetu da zavoli mliječne proizvode nudeći mu one namijenjene najmlađima, poput voćnih jogurta sa smanjenim udjelom šećera, bez konzervansa, umjetnih boja, aroma i s potpuno usitnjenim voćem.

Sitna plava riba

Opće je poznato da su sardine jedna od najzdravijih vrsta ribe. Osim što sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina važnih za razvoj moždanih vijuga vašeg djeteta, bogate su kalcijem i vitaminom D koji se, kako smo već napomenuli, izvrsno slažu.

Zeleno povrće

Kelj, raštika i brokula zelena su povrća koje vaše dijete mora zavoljeti jer osim vitamina važnih za jačanje imuniteta, sadrže i velike količine kalcija.  

Špinat je također izvrstan izbor u borbi protiv manjka ovog minerala jer sadrži magnezij koji pomaže pri zadržavanju kalcija u našem tijelu.

Sjemenke susama i suncokreta

Iako kalcij u susamovim sjemenkama nije toliko zastupljen kao u mliječnim proizvodima, sadrži visoku količinu koja može pomoći u očuvanju gustoće koštane mase. Osim toga odličan su izvor magnezija, željeza, bakra i mangana, vlakana i vitamina B1.

Narančin sok

Naranče ili svježe iscijeđen narančin sok bogati su vitaminom C, ali i kalcijem. Ovaj slatko-kiseli napitak vaše dijete sigurno neće odbiti.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.