SVAKODNEVNICA

Kada vaditi krajnike

Avaz.ba

21.1.2018

Stara je dilema: operirati krajnike ili ne? Mišljenja su tokom vremena varirala, bili su davani razlozi i za i protiv, a evo i šta se trenutno smatra odgovorom na ovo pitanje.

Jedan od glavnih razloga protiv operacije krajnika bio je taj što se vjerovalo da će svaka infekcija, bez zaštite koju krajnici pružaju, odmah "otići na pluća". Također se smatralo da će osobama s operisanim krajnicima biti znatno oslabljen imunitet.

Međutim, praksa nije pokazala nikakvo drastično slabljenje imuniteta, pa čak, često, ni bilo kakvo slabljenje imuniteta. A, nije se pokazalo ni da su osobe kojima su uklonjeni krajnici išta sklonije oboljenjima pluća od onih koji krajnike još imaju.

Ono što se sad smatra glavnim razlogom protiv operacije krajnika jeste to što se operacije, u principu, izbjegavaju kad god nisu zaista neophodne.

Kada je, dakle, stvarno neophodno operirati krajnike?

Ljekarsko pravilo je sljedeće: Operacija se smatra neophodnom onda kada zbog krajnika dolazi do čestih i jakih infekcija, a "česte" infekcije se definiraju kao šest ili sedam infekcija u istoj godini, ili četiri ili pet infekcija godišnje dvije godine zaredom, ili tri infekcije godišnje tri godine zaredom. To su kriteriji za djecu.

U principu, razlozi za operaciju krajnika i protiv nje su slični kao i za bilo koju drugu operaciju - ukoliko je problem velik, a drugi načini liječenja nisu dovoljno efikasni, preporučuje se operacija, a ako se problem može riješiti i manje invazivnim putem, predlaže se izbjegavanje operacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.