SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Prva prehlada je najteža

Avaz.ba

25.1.2018

Kad ste prehlađeni teški ste sami sebi, loše ste volje, sve vas boli. Kako je tek vašoj bebi kad se prvi put prehladi? Svi vas tješe i kažu da se ne treba brinuti jer većina djece od prehlade oboli desetak puta u godini.

Ali, vašoj bebi nije lako, teže joj je nego vama kad ste prehlađeni. Njen imuni sistem nije dovoljno razvijen, a napadaju vas isti virusi. Kako joj pomoći?

Ako beba ima manje od tri mjeseca, trebali biste odmah potražiti pedijatra. Simptomi slični prehladi kod bebe te dobi mogu zavarati, pa se može raditi o ozbiljnijoj bolesti.

S druge strane, ako vam je beba starija od tri mjeseca, trebali biste potražiti ljekara ako primijetite:

* Da otežano diše i nosnice joj se šire sa svakim udisajem;

* Ako joj nokti ili usne poplave;

* Sluz je gusta, tekuća i zelena;

* Ako kašlje duže od tjedan dana;

* Bole je uši;

* Ima temperaturu preko 38,5°C;

* Da je pospanija ili mrzovoljnija nego obično.

A koji su sve simptomi prehlade kod beba? Prije svega kihanje i curenje iz nosa, upaljeno grlo ili otežano gutanje. Prehlađena beba nema apetita i razdražljiva je. Tu su, naravno, i kašalj, te povišena temperatura.

Kako pomoći prehlađenoj bebi? Maleno se treba odmarati i piti mnogo tekućine. Lijekove ne dajite bez kosultacije i preporuke pedijatra.

Ako je bebi začepljen nos, pokušajte gumenom sisaljkom izvući sluz iz nosa, a možete i slanom vodom razrijediti gustu sluz prije izvlačenja. Zrak u bebinoj sobi treba ovlažiti, to će razvodniti sekret iz nosa.

Ipak, najbolji postupak je - spriječiti prehladu. Zato obavezno izbjegavajte mjesta gdje bi se vaše maleno moglo sresti s prehlađenim ljudima, a naročito ne puštajte takve osobe u svoju kuću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.