SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Mala, neprijatna iznenađenja

bebe.avaz.ba

30.1.2018

Realno je očekivati da će vas beba nekad i neprijatno iznenaditi. Naravno, bit će to najteže kada vam se učini da je bolesna. Ali, većina tih promjena je bezopasna i ne trebate odmah paničiti.

Promjene na koži

Ima nekoliko blagih vrsta osipa, koji se javljaju prvih mjeseci života djeteta. Najčešći su:

* Sitne i sjajne bijele bubuljice, koje nisu okružene crvenilom. One ne zahtijevaju liječenje, već samo redovno kupanje, jer vremenom iščeznu same od sebe;

* Grupice malih crvenih mrlja na obrazima. Ne treba ih liječiti, same nestanu;

* Ojed koji se javlja kod djece osjetljive kože ili kao posljedica nedovoljne higijene. Javlja se crvenilo, pa i ljuštenje površinskog dijela kože, najčešće na guzi ili oko genitalija. Ojed možete spriječiti redovnim pranjem, kupanjem, presvlačenjem i mazanjem kože kremom za bebe.

Ako se ojed pojavi, važno je da pri svakom presvlačenju toplom vodom operete dijete i dobro posušite ojedenu kožu.

* Gnojni mjehurići po koži mogu se vidjeti prvih dana po izlasku iz porodilišta. To je znak infekcije i potreban je savjet liječnika.

Vlaženje pupka

Često se dešava da pupčana rana vlaži ili krvari. U tom slučaju obratite se ljekaru.

Tjemenjača

Nekad se na kosmatom dijelu glave stvaraju naslage, najčešće zbog nedovoljnog pranja kose sapunom i zbog neupotrebljavanja četke ili češlja. Ako je tjemenjača već stvorena, taj dio glave uvečer namažite dječijim uljem, stavite kapicu, a ujutru operite kosu mlakom vodom i nježnim šamponom.

Dobro prosušite kosu, uz blago trljanje pelenom i češljanje gustim češljem, čiji zupci nisu oštri. Češljajte potezima od naprijed ka pozadi pažljivo, da ne povrijedite kožu. Ako se tjemenjača odmah ne skine, postupak ponoviti nekoliko puta.

Sor

Ova blaga gljivična infekcija usta izgleda kao da su se krpice mlijeka zalijepile na usne, sluznicu obraza, jezik i nepce dojenčeta. Ako se uklone nasilno, ispod njih će sluznica biti crvena, otečena i krvarit će, naročito pri sisanju. Zato se obratite liječniku, koji će vas uputiti čime i kako možete uklonit sor.

Grčevi u stomaku

Novorođenče koje hlapljivo sisa, pored mlijeka, proguta i dosta vazduha. Izvjesna količina vazduha prođe u crijeva, zbog čega mogu nastati bolovi u stomaku, koje dijete izražava plačem. Zato uvijek nakon podoja dijete treba uspraviti da izbaci višak vazduha iz želuca (da podrigne).

Bljuckanje

Novorođenčad često ''bljuckaju''. Ovo se dešava kada dijete ne izbaci progutani vazduh. Međutim, ako dijete povraća nakon svakog obroka, ne napreduje ili gubi u težini, ili povraća u mlazu, obavezno se obaratite pedijatru.

Stolica

Novorođenče ima i do šest stolica dnevno i one su zlatno-žute boje. Neka novorođenčad, prvenstveno na prirodnoj ishrani, imaju stolicu nakon svakog obroka. Ako ne gube u težini, na ovo ne treba obraćati pažnju. Ako dojenče ima zastoj stolice duže od tri dana, tražite savjet ljekara.

Ukoliko dojenče odjednom dobije proljev, radi se o oboljenju crijeva. U tom slučaju obavezno odvedite dijete ljekaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.