SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Med ublažava noćni kašalj

"Bebe i mame"

30.1.2018

Kašika meda može ublažiti noćni kašalj te pomoći djeci i njihovim roditeljima da bolje spavaju, pokazala je studija kojom je bilo obuhvaćeno 105 djece koja su kašljala zbog prehlade.

Djeca su bila podijeljena u tri skupine od kojih je jedna dobivala sirup protiv kašlja, druga med, a treća ništa i med se pokazao najboljim rješenjem.

- Rezultati su bili tako čvrsti da možemo jasno reći da je med bolji, nego ne davati nikakav lijek, dok sastojak sirupa dekstrometorfan nije dobar, rekao je dr. Ian M. Paul s Univerziteta u Hershey u Pennsylvaniji.

- Dekstrometorfan se naširoko koristi, no nema dokaza da djeluje, a nosi određen rizik, kazao je dr. Paul. Med se, pak, koristi širom svijeta kao narodni lijek protiv kašlja i sigurna je i djelotvorna alternativa službenoj medicini.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto med pomaže olakašti kašalj, objasnili su Paul i njegove kolege. Med je slatkast i sirupast i djeluje umirujuće na iziritirano grlo, a važan je možda i zato jer ima visok postotak antioksidansa. Med djeluje i protiv mikroba.

Med se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana zbog mogućih alergija.

Za stariju djecu općenito je siguran, ali dozu valja povećavati usporedo sa starošću djeteta.

Koliko kome?

Pola kašike dovoljno je za djecu od dvije do pet godina, a cijelu kašiku valja dati djeci od šest do 11 godina. Dvije kašike trebaju uzeti dvanaestgodišnjaci i stariji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.