SVAKODNEVNICA

Djeca se svađaju, šta trebaju uraditi roditelji

Avaz.ba

8.2.2018

Najstarije dijete bjesni i vi ga želite naučiti da postoje neke granice... S druge strane, i mlađi brat pravi probleme... Šta uraditi?

* Umiješajte se čim počne svađa - Ako rasprava preraste u pravu svađu, roditelji se trebaju odmah umiješati i jasno staviti do znanja da im se ne dopada takvo ponašanje.

* Budite posrednik - Najbolje je zalagati se za dijalog. Roditelji se trebaju naoružati strpljenjem i saslušati argumente i jedne i druge strane, a onda trebaju navesti djecu da sama pronađu rješenje.

* Nemojte biti uvijek na strani mlađeg djeteta. U protivnom, ono će pokušati to iskoristiti. Ne dozvolite da vas uvuku u igru, pošto je to najbolji način da spriječite izbijanje sukoba.

* Obasipajte i dalje starije dijete nježnostima i ljubavlju. Nemojte mu stalno slati poruku da je nevaljalac koji sve radi naopačke. Nipošto ne smije pomisliti da ga manje volite zato što ima nezgodnu narav.

Trebate znati da dijete često pravi gluposti upravo zato da bi otkrilo da li ga volite i prihvatate čak i kad je takvo. Ako roditelji pogrešno reaguju u tom trenutku, ulazi se u začarani krug iz kojeg se kasnije vrlo teško izlazi.

* Nemojte da gubite strpljenje - Kada mlađe dijete malo naraste, stvari će doći na svoje mjesto. Do tada, za utjehu neka vam posluži to što nakon burnih perioda obično nastupa zatišje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.