SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Zašto nastaju konvulzije

"Bebe i mame"

9.2.2018

Grčevi usljed visoke temperature relativno su česta pojava i javljaju se kod pet posto djece starosti od šest mjeseci do pet godina, a najčešće od 12. do 24. mjeseca starosti.

Grčevi su nehotični pokreti, koji su slični jakoj drhtavici, a uzrok su im mišićne kontrakcije, odnosno grčevi mišića čitavog tijela ili samo pojedinih grupa.

Ne, bez razloga roditelji se uplaše, jer dijete postane blijedo, poplavi u licu, pogled mu je ukočen, oči okrenute u stranu ili prema gore, a tijelo je ukočeno uz trzanje ruku i nogu.

Uzrok leži u specifičnoj reakciji nezrelog mozga djeteta na određeni podražaj, poput visoke temperature, posebno na nagli porast temperature iznad 39 stepeni. Konvulzije se često dogode iznenada, dok temperatura još nije primijećena.

Febrilni grčevi sami po sebi ne moraju značiti da je dijete jako bolesno, nego se vrlo često javljaju u početnoj fazi trodnevne groznice.

Ukoliko se konvulzije jave i kod niže temperature, a dijete je pri kraju kritičnog uzrasta za pojavu febrilnih konvulzija, može se raditi i o prvim znacima epilepsije.

Važno je ne sprečavati konvulzivne pokrete držanjem djeteta, bolje ga je pustiti na miru i okrenuti na bok i paziti na to da slobodno diše, a potom ga obavezno odvesti ljekaru.

Važno

Kod djece koja su već imala febrilne konvulzije važno je spriječiti povišenje temperature iznad 38 stepeni davanjem ljekova za snižavanje temperature na bazi paracetamola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.