SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Kada bljucka, a kada povraća

"Bebe i mame"

10.2.2018

Vraćanje male količine hrane tokom obroka ili odmah nakon njega je bljuckanje ili regurgitacija i predstavlja bezazlenu pojavu kod beba u prvih pola godine života. Ova pomalo neprijatna pojava javlja se ako beba halapljivo jede, kada podriguje ili pri nezgodnom držanju.

Beba može bljucnuti i ako se prejede, jer je njen sistem organa za varenje pripremljen za određenu količinu hrane, čiju granicu ne treba prelaziti. Prijevremeno rođene bebe bljuckaju češće, jer njihov probavni sistem nije dovoljno zreo.

Tečnost koja se prilikom bljuckanja vraća iz želuca u jednjak je slična mlijeku koje je beba upravo popila ili je blago usirena i miriše nakiselo. Sastavljena je od male količine mlijeka, pljuvačke i želučane kiseline.

Treba imati na umu da gotovo sve bebe bljuckaju poslije obroka, bez obzira na to da li su na prirodnoj ili vještačkoj ishrani, a uzimanjem čvrste hrane ova pojava postepeno prestaje.

Međutim, jako je važno napraviti razliku između bljuckanja i povraćanja, jer je izbacivanje veće količine hrane, povraćanje, uvijek znak nekog oboljenja. Ako je udruženo s proljevom, problem se povećava.

Uzrok može biti infekcija, virusna ili bakterijska, ili alergija na neke namirnice. Povraćanje može biti i jedan od prvih simptoma upale uha.

Važno

Ukoliko beba povraća svaki obrok, ako je sadržaj povraćanja zelen, ako ima suha usta, uvučene oči ili fontanelu, ako ne mokri duže od šest sati ili ima neke druge znake bolesti, treba je odmah odvesti pedijatru.

U svakom slučaju, pri povraćanju, o bilo kojem se oboljenju radilo, treba utvrditi uzrok tegobama i ne dozvoliti da beba dehidrira. Treba joj stalno davati tečnost.

Bebama na prirodnoj ishrani ne treba uskratiti podoj, a kod onih na vještačkoj dati specijalnu formulu. Na normalnu ishranu beba se mora vraćati postepeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.