SVAKODNEVNICA

Roditeljstvo: Što imate više novca, imate i manje vremena za djecu

"Bebe i mame"

11.2.2018

Majke koje rade puno radno vrijeme i zarađuju više novca provodit će manje vremena s djecom i manje će im čitati prije spavanja, pokazala su novija istraživanja.

Tako u Velikoj Britaniji samo trećina žena koje zarađuju više od 30.000 funti, čita svojoj djeci priče prije spavanja. S druge strane, 84 posto majki koje zarađuju manje od 10.000 funti provode vrijeme s djecom u čitanju priča.

Isto tako, mame koje rade puno radno vrijeme vrlo će vjerovatno djecu dati na cjelodnevnu brigu u vrtić. Također će češće od drugih mama djeci dopuštati gledanje televizije ili igranje igrica iako su svjesne da bavljenje djecom dobro utječe na njihov razvoj. Neka djeca tako provode duplo više vremena igrajući se i gledajući televiziju, nego učeći i čitajući.

Istraživanje provedeno na više od 1.800 roditelja pokazalo je da djeca u dobi od pet do 11 godina provode sedam sati i 46 minuta sedmično ispred televizora i više od šest sati igrajući kompjuterske igrice. Oko 14 sati provode u igri van kuće, a samo tri sata i 51 minutu u čitanju.

Ali, iako će majke koje zarađuju više, manje vremena provoditi u čitanju svojoj djeci, istraživanje je pokazalo da će u toj situaciji očevi preuzeti više odgovornosti. Unatoč tome, žene ipak četiri do pet puta više od muškaraca čitaju djeci priče prije spavanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.