SVAKODNEVNICA

Šta trebate pitati pedijatra

"Bebe i mame"

20.2.2018

Većina medicinskih grešaka događa se zbog loše komunikacije između ljekara i pacijenta. Ali, šta raditi da se greške spriječe kada je pacijent dijete? Na ovo pitanje nije lako dati pravi odgovor.

Ali, svakako je najvažnije da roditelj bude uključen u liječenje svog djeta. To znači da treba biti potpuno obaviješten o stanju djeteta, treba znati koliko je ono ozbiljno, treba biti uključen u liječenje i njegu te oporavak djeteta.

Kako ne bi došlo do iznenađenja, tražite od ljekara da vas informira o bolesti djeteta, razgovarajte s njim direktno i bez ustručavnja (to je vaše dijete) i postanite još jedan član tima koji brine o njemu.

Kod pedijatra

* Kada dijete odvedete pedijatru, prije nego što mu on propiše terapiju, recite ljekaru uzima li dijete vitamine, dodatke prehrani ili neke posebne čajeve.

* Obavezno recite ljekaru ako je dijete imalo bilo kakvu reakciju ne neki lijek, bez obzira na to je li to sirup ili neka krema.

* Morate znati koji je lijek pedijatar propisao, kako biste bili sigurni da vam je apotekar dao pravu terapiju.

* Kada je riječ o lijekovima obavezno pitajte pedijatra: Zašto se koristi ovaj lijek? Kako ga je potrebno uzeti? Koje su nuspojave i kada se javljaju? Je li sigurno uzimati lijek s drugim lijekovima ili preparatima? Treba li izbjegavati neku hranu/piće?

* Uvijek pitajte koju količinu lijeka i u koje vrijeme treba dati djetetu.

U bolnici

* Dok ste u bolnici redovno perite ruke i tražite da isto čine i druge osobe koje dolaze u kontakt s vašim djetetom.

* Prije izlaska iz bolnice tražite da vam ljekar detaljno opiše daljnji oporavak, da preporuči terapiju te da savjete vezane sa svkodnevne navike djeteta.

Dobro je znati

* Svaki put kada imate neku sumnju, ne libite se da pitate ljekara ili medicinsko osoblje.

* Ako sumnjate da se vaš pedijatar ne brine najbolje za dijete, razmislite o promjeni.

* Pitajte zašto se obavlja neki pregled ili postupak te tražite da vam ljekar objasni kakvu će korist dijete imati od toga.

* Naučite što više o stanju svog djeteta i načinima liječenja, ne oslanjajte se samo na informacije koje vam daju ljekari, već tražite i druge izvore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.