SVAKODNEVNICA

Kako nastaje roditeljski instinkt

"Bebe i mame"

22.2.2018

Roditeljski instinkt se u potpunosti razvija u našem umu, stoji u najnovijoj studiji istraživača s Oksforda. Prema ovoj studiji, u našem mozgu se nalazi dio koji ima ključnu ulogu u nastanku naše instinktivne želje da se brinemo za svoju djecu i odgajamo ih.

Ovo otkriće će pomoći u iznalaženju odgovora na evolucijsko pitanje zašto bebe posmatramo kao nešto posebno, a svakako bi moglo pomoći ljekarima u boljem razumijevanju osoba koje pate od postporođajne depresije.

- Ovi su nalazi veoma bitni, jer jasno je da postoji razlog zbog kojeg toliko brinemo za svoje potomstvo, kaže Morten Kringelbach, stručnjak koji se nalazio na čelu ove studije. - Ova ideja nas vraća na Darvina i njegovu teoriju. Istraživači ističu da je za to "kriv" dio mozga koji se stručno naziva "medial orbitofrontal cortex" i koji se aktivira dok gledamo dječije lice.

Naučnici smatraju da je upravo taj dio mozga ključni za kontroliranje emocija.

Roditeljska reakcija je bila slična kod muškaraca, žena i volontera koji su obuhvaćeni ovom studijom i koji nemaju djece, što dokazuje da se radi o urođenim reakcijama.

Ovi nalazi će pomoći ljekarima u liječenju postporođajne depresije koja zahvata oko 15 procenata žena i tri procenta muškaraca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.