SVAKODNEVNICA

Protiv kašlja - medom

"Bebe i mame"

6.3.2018

Ukoliko vaše dijete kašlje, pokušajte mu pomoći medom prije odlaska u krevet, jer tako ćete na najbolji način spriječiti noćne napade kašlja, tvrdi se u najnovijoj nedavno objavljenoj studiji.

Ovo je izvanredna vijest, s obzirom na to da se djeci mlađoj od šest godina više ne preporučuje korištenje tradicionalnih lijekova za kašalj.

Gusti sirup štiti i umiruje grlo, dok slatki okus meda izaziva pojačano izlučivanje pljuvačke što prorjeđuje mukus (sluz) i smanjuje nadražaj za kašljanje.

Antioksidansi koje sadrži med mogu čak zaštititi od neprijatnih napasnika prehlade, i na taj način ublažavaju simptome prehleda, tvrdi dr. Ian Paul, vođa ove studije.

Za djecu između jedne i pet godina preporučuje se pola čajne kašičice (ne stavljajte med u čaj, jer se na taj način značajno umanjuje njegova djelotovornost) a djeci starijoj od šest godina možete dati jednu čajnu kašičicu meda prije spavanja.

Možete ovo ponoviti po potrebi, ali jedno morate imati na umu: Djeci do godinu dana ne smijete davati med jer može uzrokovati dojenački botulizam, stanje koje može biti zastrašujuće, zbog toga što može prouzrokovati slabost mišića i probleme sa disanjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.