SVAKODNEVNICA

Slatke brige koje donose djeca

"Bebe i mame"

8.3.2018

U mnogim priručnicima za mlade roditelje nalaze se brojni savjeti i upute o malim bebama i njihovim potrebama, no pravu istinu i osjećaje možete otkriti tek kada i sami jednog dana postanete mama ili tata.

U knjigama se, naime, uglavnom nalaze praktični savjeti poput onih kako držati dijete, kako ga dojiti, previjati i slično. No, dobiti priliku za odgajanje malog čovjeka je velika zadaća i vjerovatno niko nije osjetio veću ljubav nego roditelj za svoje dijete.

Dijete mijenja vaš pogled na svijet

Kada dobijete dijete, stvari poput globalnog zatopljenja ili polugole žene koja reklamira novu marku automobila, za vas dobivaju potpuno novo značenje. Počnete na sve gledati ovisno o tome kakav utjecaj te pojave imaju na vaše dijete te kako će izgledati svijet kada vas više ne bude.

Ostaviti bolji svijet u nasljeđe svojoj djeci i unučadi sada se čini itekako važno. Bit će trenutaka kada će vam se činiti da dajete svoj maksimum, no da vaša djeca nikada nisu zadovoljna.

Učinit će vam se da vam se život svodi na to da im non-stop vičete "ne", naređujete da pospreme sobu, dignu posuđe sa stola ili da pomognu bratu napisati zadaću.

Oni će se, naravno, stalno žaliti, no vi ne smijete popuštati. Morate postaviti granice slobode i zabrane i dobro odvagnuti gdje prestaje jedno, a počinje drugo.

Roditeljstvo će vas smekšati

Kada su vaša djeca sasvim mala, kupatilo će vjerovatno biti jedino mjesto gdje ćete imati odmora. No kada počnu hodati, okupiraju i vašu posljednju mirnu oazu. Većina roditelja s djecom ide čak i u WC, a ako ih ne puste da se igraju u kupatilu, mališani obično urlaju i lupaju po vratima.

I još nešto: Bez obzira na to koliko trezveni i racionalni bili, roditeljstvo će vas malo smekšati. Ova promjena dogodi se i mamama, ali mnogo češće i intenzivnije tatama.

Možda ćete se čak i raznježiti na neki porodični film koji ranije ni u ludilu ne biste pogledali, a ponekad se možete uhvatiti i kako se sa svojom kćerkicom igrate s lutkicama.

Vaše dijete nije anđeo

Budite spremni na to da će vas dijete osramotiti. Ovo je uvijek šok i nikako se na njega ne možete pripremiti. U vašim mislima oni su uvijek mali dobri anđeli, no u stvarnosti su mali ljudi koji pokušavaju shvatiti kako svijet funkcionira.

Nažalost, tako uvijek i na svakom mjestu kažu šta misle, žele ili osjećaju. Pripremite se na neugodnosti dok malo ne porastu.

Stalno ste brižni

Konstantna briga je križ koji nose svi roditelji od dana kada im se dijete rodi. Briga roditelja, bez obzira na dob djeteta, nikada ne prestaje. Kada su mali, bojite se da se ne razbole, da dobro pričvrstite autosjedalicu, kada narastu, bojite se da ne padnu.

Kako godine idu, bojite se da ne bi upali u loše društvo, da nađu dobre prijatelje, da uspiju u životu, da će upasti u situaciju koju neće znati riješiti.

Ljubav koju roditelj osjeća za dijete teško je opisati, ona se mora doživjeti. Osjećaj bezuvjetne ljubavi zapravo je neodvojiv od spomenute stalne brige.

Pretpostavljate da ćete svoju djecu voljeti više od ikoga, no kada ih dobijete, obuzme vas osjećaj koji ni približno niste mogli dočarati. Samo jedan osmijeh vašeg mališana može uljepšati i najlošiji dan.

Ponavljat ćete greške svojih roditelja

I na kraju znajte da nećete biti roditelj kakvog ste zamišljali. Svi, naime, imaju viziju kakav bi roditelj željeli biti i mnogima se čini da neće ponavljati greške svojih roditelja.

Kad smo zamišljali sami sebe kao savršene roditelje i mislili da nikada nećemo vikati na dijete, dati mu slatkiše ili mu dozvoliti da gleda televiziju do treće godine, nismo znali kako je to kuhati ručak dok dijete neprestano plače ili kako je to javiti se na važan telefonski poziv dok naš mališan bučno gura novi autić po parketu.

Probajte biti što bliže svojoj slici savršenog roditelja, no, znajte da ćete ponekad i griješiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.