SVAKODNEVNICA

Kućni ljubimac u dječijoj sobi

"Bebe i mame"

10.3.2018

Sve dok maleni traže lutkice, kamione i kocke njihovi roditelji spremni su im udovoljiti, ali kada dijete poželi kućnog ljubimca, mame i tate se nađu pred velikom dilemom.

Roditelji se najčešće boje bolesti koje životinje mogu prenijeti, ne znajući pozitivne strane prisustva životinje u kući.

Kućni ljubimci podstiču kod malenih izgradnju samopouzdanja, a umjesto da gleda televiziju i igra videoigrice, dijete će se fokusirati na igru sa životinjom, hranit će je i paziti, dakle - učit će se odgovornosti.

Roditelji i djeca mogu zajedno brinuti o životinji, pri čemu će djeca shvatiti šta znači briga za neko drugo živo biće, šta znači strpljenje, disciplina, osjećajnost...

Najbolje rješenje za one koji se protive držanju životinja jeste akvarijum i ribice - tada neće brinuti da će novi stanari naškoditi njihovom malenom, a dijete bi moglo dobiti zadatak da ih hrani.

Pas ili mačka

Ukoliko ste savladali lekciju s ribicama kao kućnim ljubimcima, sljedeći korak mogao bi biti izbor između psa i mačke.

Mačka, ipak, nije preporučljiva za dijete mlađe od pet godina jer se u 90 posto slučajeva pokazalo da maleni nisu sigurni s njom kao kućnim ljubimcem. To znači da slatka, umiljata maca može povrijediti dijete koje malo pretjera u igri, dok je to rjeđi slučaj sa psima.

Međutim, sve ima svoje granice. Djetetu ne smijete dozvoliti da vuče životinju za rep, pritiska joj stomak, ili gura ruku u usta.

I nemojte misliti da život s kućnim ljubimcem može dovesti do alergije kod djeteta. Alergije i astma rjeđe su kod djece koja su u svakodnevnom kontaktu sa životinjama.

Istina, mačke i psi prenose gliste, bjesnilo, toksoplazmozu, razne dermatoze, tuberkulozu... dok ptice i mali sisari mogu zaraziti salmonelozom i raznim virusnim oboljenjima pluća i mozga.

Ali, da do toga ne bi došlo potrebno je ljubimce redovno vakcinirati i voditi na veterinarske preglede.

Kada dođe beba

Ako već imate psa ili macu, a tek čekate bebu, nemojte svog ljubimca izbaciti na ulicu kada se beba rodi.

Pitajte veterinara šta je sve potrebno učiniti, a da vaš četvoronožac ne bi bio ljubomoran. Bebu i psa vodite zajedno u šetnju i, što je posebno važno, ne treba životinje lišavati nježnosti i igara na koje su navikli.

Pustite životinju da uđe u bebinu sobu, da onjuši "novog stanara", neka prisustvuje kupanju, dojenju, neka prisvoji neku bebinu igračku... Polako i oprezno, pustite ih da se upoznaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.