Zdravo dijete

Šta raditi kad mališan vidi duplu sliku

"Bebe i mame"
13.03.2018 15:03

Razrokost (strabizam) i slabovidnost (ambliopija) spadaju u najčešća oboljenja oka kod djece. Razrokost se javlja kod pet posto djece uzrasta do pet godina.

Slabovidnost se u najvećem broju slučajeva uspješno liječi do pete godine, uspjeh je manji poslije sedme, dok je poslije devete godine mogućnost značajnijeg poboljšanja vidne oštrine uglavnom mala.

Slabovidnost se najčešće javlja samo na jednom oku, a sve do 45. godine života odgovorna je za sniženje oštrine vida - više od svih ostalih oboljenja i povreda oka zajedno.

Estetski poremećaj

Razrokost i slabovidnost mogu dovesti do poremećaja u razvoju binokularnog vida (vid na oba oka), što kasnije može biti prepreka za bavljenje određenim profesijama. Pošto se javljaju i estetski poremećaji, to može utjecati na psihološki i socijalni razvoj s ozbiljnim posljedicama.

Ukoliko se razrokost i slabovidnost ranije otkriju, mogu se efikasno liječiti, a udruženi vidni nedostatak smanjiti ili upotpunosti eliminirati. Do kraja trećeg mjeseca života, izvjesna neusklađenost vidnih osovina (bježanje oka) se tolerira.

Nakon ovog uzrasta svaka razrokost treba biti znak upozorenja. Iako rijetko, razrokost može biti prvi znak ozbiljnog organskog oboljenja oka ili sistemske bolesti. Čak i stalna razrokost prije trećeg mjeseca života može ukazivati na organsko oboljenje.

Nikad nije rano za pregled

Starija djeca i odrasli u slučaju pojave manifestne razrokosti vide duple slike. Većina manje djece nema nikakve simptome. Procjena binokularnog vida kod manje djece često se smatra teško izvodljivom, što je pogrešno. Naime, dijete nikada nije suviše malo za pregled.

Da bi se slabovidnost i razrokost bile otkrivene na vrijeme potrebno je dijete redovno dovoditi na sistematske preglede koji su planirani od 15. dana života, a obavljaju se kod pedijatra.

Pored toga, potreban je pregled oftalmologa ili makar određivanje vidne oštrine oko 4. rođendana, a kod pacijenata gdje u porodici postoje značajniji problemi s vidom, savjetuje se oftalmološki pregled do kraja prve godine života.

NA VRH