SVAKODNEVNICA

Četkica i pasta za mliječne zubiće

"Bebe i mame"

13.3.2018

Roditelji često imaju dileme vezane za to kada bi djeci trebali početi prati zubiće, kada ih prvi put odvesti kod stomatologa i ima li posjeta zubaru uopće svrhe kad mliječni zubi ionako ispadaju.

Stručnjaci kažu da kod djeteta treba razvijati navike koje se tiču oralne higijene već od prvog zubića. Mališanima bi kroz igru trebalo četkicom "oprati" zube, da bi se odstranile meke naslage. Također, bilo bi dobro izbjegavati djetetu davati zaslađene napitke dok ga uspavljujete jer oni izazivaju nastanak karijesa.

Da bi dijete lakše prihvatilo četkicu za zube, izaberite one s veselim motivima, prilagođene uzrastu mališana. U najranijem dobu dovoljno je pranje zuba mlakom vodom, a za malo stariju djecu preporučljiva je pasta s fluorom.

Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste, otprilike veličine zrna graška, a bitno je i da dijete naučite da ne guta višak paste za zube, već da ga ispljune.

Idealno vreme za prvi odlazak kod stomatologa je druga ili treća godina. Na taj način dijete se postepeno upoznaje s ordinacijom, tako da kasnije neće biti straha. Ako se vi bojite zubara, nikada to ne pokazujte pred djetetom.

Pravilna oralna higijena i raznovrsna ishrana preduslov su za zdrave zube, ali ukoliko se karijes ipak pojavi liječenje je neophodno i kada su u pitanju mliječni zubi.

Karijes izaziva bol, a ukoliko uznapreduje može dovesti i do oticanja desni i širenja upale na zametak stalnog zuba. Zbog toga bi trebali brinuti o zubima svog mališana od najranijeg djetinjstva, sve dok dijete ne poraste dovoljno da o tome može samo voditi računa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.