SVAKODNEVNICA

Rast zubića nije bolest

"Bebe i mame"

20.3.2018

Izrastanje zuba trebalo bi biti normalan dio fizičkog razvoja djeteta, ništa stresnije od rasta kosice, ali se često pretvara u veliki problem.

Neka djeca rode se sa zubima, a nekima prvi mliječni zubi izrastu oko šeste godine, ali uglavnom mliječni zubi izbijaju s dvije i po godine. Tokom izrastanja zuba u vilici se dešavaju brojne promjene. Gornja i donja vilica ubrzano rastu.

Šta se događa

Prilikom rođenja donja vilica je relativno mala i pomaknuta prema nazad kako bi beba mogla bolje sisati, pa u toj fazi nadoknađuje veličinu i raste tako brzo kao nikad kasnije u životu.

Studije pokazuju da se prilikom izrastanja zubi djeci povisuje temperatura, a nerijetko zbog bolova loše spavaju, neraspoloženi su i plačljivi, obilato sline i traže povećanu pažnju i utjehu roditelja.

Vilice su mališanima napete, pa guraju prstiće u usta i grickaju sve pred sobom. Zubići vaše bebe probijaju svoj put prema vani, iritiraju desni koje zbog toga postaju upaljene i otiču.

Međutim, izrastanje zuba nije uvijek krivo za mrzovoljnost djeteta. Zato dijete vodite pedijatru ako ima temperaturu ili mu curi nos, jer od izbijanja zuba beba nije bolesna.

Kako pomoći

Pomozite svom djetetu tako što ćete mu dati neki čvrst predmet za grickanje. Komad mrkve, jabuke ili dvopek. Pomaže i davanje nečeg hladnog (hladnoća privremeno ublažava bol): voćne kašice, grickalica za zube, pa čak i gumene igračke.

Ali, pazite da bebi ne dajete zaleđenu, već ohlađenu hranu. Oralni analgetici vrlo su popularni, iako nema dokaza da zaista pomažu.

Važno

* Pazite na dječije zubiće, jer preventiva je pola zdravlja.

* Što ranije započnite s oralnom higijenom, postavite primjer, neka vas beba gleda dok perete zube.

* Pazite na ishranu, izbjegavajte davanje slatkiša i gaziranih pića i svakako imajte dijete na oku dok žvaće kako se slučajno ne bi zagrcnulo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.