SVAKODNEVNICA

Prvo bebino kupanje

"Bebe i mame"

11.4.2018

Kada na red dođe prvo kupanje novorođenčeta, to zaista može predstavljati pravu muku. Poslušajte nekoliko naših savjeta i na taj način napravite užitak i za sebe i za bebu.

Prvo što novopečeni roditelji moraju imati u vidu jeste sigurnost. Nikada, podvlačimo nikada, bebu ne ostavljajte samu u kadici sa vodom, ni na jedan jedini trenutak.

Nikada se ne odmičite od bebe ni na sekund kada počnete sa kupanjem. Ponekad se čini da bebe "odaberu" baš takve trenutke da po prvi put naprave neki prvi okret!

Morate krenuti od prvog i najbitnijeg koraka, to jest morate biti sigurni da ste pripremili sve što vam je potrebno za kupanje.

To su:

1. Kadica za kupanje;

2. Peškir;

3. Šampon;

4. Sigurno mjesto za kupanje i

5. Voda.

Mjesto na koje ćete staviti kadu za kupanje mora biti sigurno, a svakako oko kade ne smije biti predmeta koje bi beba mogla dohvatiti ili bi joj mogli pasti na glavu.

Najprije u kadicu za kupanje stavite peškirić kako beba ne bi klizila iz ruku dok je kupate. Sipajte vodu, ne previše. Dovoljno je da nivo vode bude sedam do osam centimetara, jer u toj količini vode možete sasvim dobro okupati bebu.

Temperatura vode bi trebala biti sobna, a to ćete na najbolji način provjeriti zamakanjem lakta, koji je mnogo osjetljiviji na temperaturu nego ruka. Kada ste pripremili vodu, polako i pažljivo uzmite bebu i stavite je u pripremljenu vodu.

Ukoliko kadica nema posebno prilagođene dijelove za leđa, vodite računa da stalno čuvate bebina leđa i glavu.

Uzmite platnenu spužvicu za kupanje, namočite je u vodu i počnite sa kupanjem. Najprije operite oči, bez sapuna, a zatim operite i ostale dijelove lica, ali uz korištenje sapuna.

Posebnu pažnju posvetite ušima. Nakon toga isperite platnenu spužvicu i perite bebinu glavu, stavljajući malo šampona. Polako ga utrljajte ponovo koristeći platnenu spužvicu koju ćete natopiti u vodu, nećete je cijediti nego ćete vodu iz spužvice cijediti na bebinu glavu, vodeći računa da joj sapun ne ode u oči.

Nastavite sve dok sa bebe ne sperete kompletan sapun. Ne zaboravite da uvijek jednom rukom morate držati bebu.

Kada ste isprali sapun i šampon sa glave, krenite dalje, blagim kružnim pokretima perite vrat i ostale dijelove tijela. Okrenite bebu i učinite isto sa leđima i na kraju operite noge i stopala, vodeći računa da dobro operete dijelove između prstića.

Bebu, na kraju, dobro saperite tako da joj na tijelu ne ostaje ni šampon ni sapun. Prethodno ste pripremili ručnik na koju ćete staviti bebu, posušiti je i obući.

Možda ćete se uplašiti prvog kupanja, no ukoliko se pridržavate ovih sugestija, to vam neće biti problem. Kako beba raste neće biti potrebe da mnogo povećavate količinu vode za kupanje. Jedino što možete učiniti jeste da u kadu za kupanje ubacite omiljenu igračku što će za bebu predstavljati dodatni užitak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.