SVAKODNEVNICA

Toplomjer - neizostavna spravica u kućnoj apoteci

"Bebe i mame"

13.4.2018

Pipnuli ste bebu i čini vam se da je toplija nego što bi trebala biti. Znate da biste joj trebali izmjeriti temperaturu. Zvuči baš jednostavno, no vama se to dešava prvi put i sasvim je logično da se suočavate sa nekoliko pitanja na koja je potrebno što prije odgovoriti.

Koji tip toplomjera koristiti? Da li je najbolji način mjerenja temperature stavljanje toplomjera ispod pazuha? Da li se isti toplomjeri mogu koristiti i kod beba i kod starije djece? Nudimo vam odogovore na ova pitanja i još ponešto što možda niste znali.

Tip toplomjera

Do prije nekoliko godina živin stakleni toplomjer je bio obavezni dio svake kućne apoteke. Danas su ovi toplomjeri zamijenjeni digitalnim.

Uobičajeni digitalni toplomjeri koriste elektronske toplotne senzore za mjerenje tjelesne temperature, najčešće za 30 sekundi i manje. Mjerenje tjelesne temperature pomoću digitalnih toplomjera se može vršiti stavljanjem toplomjera u usta, ispod pazuha i rektum.

Danas također postoje i digitalni toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature stavljanjem u unutarnji ušni kanal. Ovi su toplomjeri čak mnogo brži od uobičajenih digitalnih jer se pomoću njih tjelesna temperatura može izmjeriti za nekoliko sekundi.

Na vama je da se opredijelite. Ukoliko želite toplomjer za cijelu porodicu, opredijelite se za obični digitalni, ukoliko želite poseban za mjerenje temperature kod djece, naš vam je savjet da se opredijelite za digitalni toplomjer pomoću kojeg se tjelesna temperatura mjeri stavljanjem toplomjera u uho djeteta.

Bitna je dob djeteta

Odabir tipa toplomjera kao i odabir načina mjerenja temperature zavisi od još jednog faktora - dobi djeteta.

1. Bebe do tri mjeseca - Za mjerenje tjelesne temperature kod novorođenčeta koristite uobičajeni digitalni toplomjer i mjerite temperaturu rektalno. Vrh toplomjera namažite vazelinom. Bebu položite na leđa, podignite joj malo noge i stavite toplomjer u bebin rektum. Ukoliko se beba opire, pokušajte ponovo. Toplomjer držite u tom položaju dok ne čujete zvuk.

2. Od tri mjeseca do četiri godine - Za mjerenje temperature kod djece ove dobi možete koristiti toplomjer koji se stavlja u uho, slijedeći uputstva koja ćete dobiti uz toplomjer. Možete također koristiti obični digitalni toplomjer za mjerenje temperature ispod pazuha ili za rektalno mjerenje.

3. Starije od četiri godine. Većina djece od četiri godine zna već držati digitalni toplomjer ispod jezika. Jednostavno stavite toplomjer ispod jezika i neka dijete zatvori usta. Ukoliko je dijete jelo ili pilo, morate sačekati barem 20 minuta prije mjerenja temperature na ovaj način. Ako dijete ima problema sa disanjem na usta ili nos, bolje je temperaturu mjeriti stavljanjem toplomjera ispod pazuha ili u rektum ili mjerenjem temperature stavljanjem toplomjera u uho.

Tačnost varira

Rektalna temperatura je najpreciznija, pogotovo kod male djece. I mjerenje temperature stavljanjem toplomjera u uho i usta je također tačno, pod uslovom da se vrši ispravno. Mjerenje temperature stavljanjem ispod pazuha je najnepouzdanije.

Kada potražiti pomoć ljekara

Povišena temperatura je uobičajena naznaka bolesti, ali ne mora značiti nešto loše. U stvari, povišena temperatura predstavlja ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Ukoliko se i pored neznatno povišene temperature vaše dijete normalno igra, spava i, prije svega, u organizam unosi dovoljnu količinu tekućine, nema potrebe da je skidate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.