SVAKODNEVNICA

Braća i sestre - prijatelji i suparnici

"Bebe i mame"

16.4.2018

Djeca koja imaju braću i sestre u velikoj su prednosti u odnosu na jedince. Ona se svađaju i mire i pri tome uče tražiti oproštaj. Često poklanjaju jedno drugom stvari u znak pomirenja. Ona su praktično primorana da se ponovo zbliže, zato što žive na ograničenom prostoru i zato što vezanost za porodicu preovladava.

Ovakva djeca su odlično pripremljena za kasniji život, jer vremenom shvataju da svađa često predstavlja gubljenje vremena. Osim toga, postaju svjesna da se može živjeti i s kompromisima (bolje kompromis od poraza), ali i uče kako se nametnuti. Ako su različitih spolova, ona upoznaju suprotan spol i način na koji reagiraju njegovi pripadnici.

Pozitivno suparništvo

Roditelji, međutim, ne smiju zaboraviti da iza svađa uglavnom stoji suparništvo, što znači da svako od djece želi biti mamin i tatin ljubimac. Zato je važno da njihovim upoređivanjem ne podstičete prirodni rivalitet.

Prvo dijete je jače, ali i ono drugo ima svojih kvaliteta, a razlikuju se i po svojim slabostima. Svako dijete je jedinka za sebe i zato ga treba hvaliti i isticati njegove individualne prednosti. Nijedno dijete ne smijete razmaziti.

Naučnici su zaključili da su srednja djeca suočena s najviše problema. Ona dobijaju manje pažnje od prvorođene djece jer su roditelji već jednom proživjeli iskustvo podizanja djeteta, a, s druge strane, tu je i treće dijete.

Pokazivanje ljubomore

U svakom slučaju, bolje je kada dijete otvoreno ispoljava ljubomoru. Psiholozi su ustanovili da se kod neke djece ljubomora manifestira kroz bolesti (kašalj, osip). Mokrenje u gaćice, uništavanje igračaka i akcije samouništenja (grickanje noktiju, čupanje kose) također su neki od simptoma ljubomore.

Mržnju prema bratu ili sestri zato što su mu oduzeli mamu i tatu, usmjeravaju prema samima sebi. Potisnuta ljubomora javlja se u obliku inaćenja ili nametljivosti.

Često se dešava da djeca koja su naizgled pažljiva prema mlađem bratu ili sestri kreću u akciju kada ih niko ne vidi. Tada izazivaju, štipaju ili udaraju bebu. Kako da riješite ovaj problem?

Stavite mu do znanja da svu djecu podjednako volite i da to što je došla beba nipošto ne znači da njega volite manje. Ne zaboravite da je prvorođenom djetetu povremeno potrebna nepodijeljena pažnja i jednog i drugog roditelja. Jednom, recimo, majka može da ga odvede na bazen, a otac u zoološki vrt.

Imajte na umu da su djeca sposobna okončati svađu koju su započela. Dok se svađaju, ona uče procjenjivati granice - kako svoje, tako i onog drugog.

Šta da rade roditelji

Roditelji su, u većini slučajeva, loše sudije jer nemaju pojma o čemu se radi, niti ko je kriv, to jest ne raspolažu dovoljnom količinom informacija da bi pravilno procijenili situaciju.

Umiješajte se samo ako ste i vi lično pogođeni, naprimjer - ako prijeti opasnost da strada ogledalo u hodniku, ako jedno od djece svjesno provocira u vašem prisustvu ili ako svađa eskalira do te mjere da postoji opasnost od povreda.

Prije nego što do svađe dođe, upoznajte djecu s posljedicama kršenja određenih pravila. Primjer: Ako dječak namjerno slomi djevojčicinu olovku, morat će joj dati svoju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.