SVAKODNEVNICA

Sedam načina da se povežete s bebom

"Bebe i mame"

24.4.2018

Povezivanje nije čaroban trenutak koji se događa u vezi između roditelja i djeteta. To je osjećaj koji se razvija onda kada dvoje ljudi osjete međusobnu ljubav i vremenom produbljuju svoj odnos.

Način na koji roditelj razvija odnos s novorođenčetom individualan je i razlikuje se od osobe do osobe. Nekim roditeljima bit će dovoljan samo jedan pogled na dijete koje će ih preplaviti osjećajima.

Drugi će u čudu gledati u malo strano biće i neće biti sigurni šta da misle, dok će treći možda biti zabrinuti ukoliko odmah ne osjete jednaku količinu ljubavi prema drugom djetetu, kao što je to bio slučaj kod prvog.

Bitno je razumjeti da se povezanost roditelja i djeteta može dogoditi na mnogo različitih načina u različito vrijeme. Nudimo vam sedam načina pomoću kojih ćete lako produbiti svoju vezu sa tek rođenim djetetom.

1 Smanjite druge aktivnosti - Novorođenče donosi mnogo novih aktivnosti u, već ionako, užurbane živote roditelja. Prvih nekoliko mjeseci vrlo je važno prilikom stvaranja veze između vas i djeteta, zato što je moguće više smanjite nepotrebne aktivnosti i najviše vremena provodite sa djetetom.

2 Naviknite se na "bebino vrijeme" - Novorođenčad imaju svoj ritam. Sve im je novo i potrebno je neko vrijeme kako bi se navikla na novu okolinu. Svaki roditelj izgradit će posebnu komunikaciju sa svojim djetetom, kako bi saznao šta dijete treba i želi.

3 Posmatrajte dijete - Posmatranjem djeteta saznat ćete mnogo novih stvari o njemu. Gledajte kako se kreće, slušajte njegove zvukove i posmatrajte kako se mijenja iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec. Na taj način moći ćete posmatrati svijet njegovim očima, što će vam pomoći pri izgradnji osjećaja i razumijevanja.

4 Mazite se - Bebe žude za dodirom. Dodir im je potreban kao što im je potreban vazduh i hrana. Što češće privijte dijete uz grudi i dopustite mu da što više vremena provede uz vas. Upoznajte miris vašeg djeteta i neka ono upozna vaš - na ovaj način ćete se što prirodnije povezati.

5 Čitajte stručnu literaturu, razgovarajte s drugim roditeljima - Ako već nemate iskustva kao roditelj ili mislite da ne znate dovoljno, od velike pomoći će biti stručna literatura o razvoju djece ili, pak, iskustva drugih iskusnih roditelja. Ukoliko se osjećate bespomoćno, zabrinuto ili iscrpljeno, iskustva drugih roditelja učinit će da znate da niste sami i bit će vam od velike pomoći.

6 Odvojite vrijeme samo za sebe - Pola sata bit će dovoljno da odvojite samo za sebe. To će vam pomoći da "napunite baterije". Ovo je vrlo važan dio u procesu povezivanja sa djetetom, na ovaj način vratit ćete energiju kako biste opet mogli uživati u svom djetetu. Priuštite sebi opuštajuću kupku, prošetajte, pričajte s prijateljicom ili otiđite na masažu.

7 Uživajte - I dok mnogi "novopečeni" roditelji ponekad požele da im je dijete malo veće, iskusniji roditelji će uglavnom reći da su važni i vrijedni rani dani provedeni sa djetetom. Zato, uživajte u svakom trenutku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.