ISTRAŽIVANJE

Mirni u djetinjstvu, uspješni u životu

Prateći razvoj grupe tinejdžera, naučnici su zaključili da popularnost u školi negativno utječe na kasniji uspjeh u životu

Popularnost u školi negativno utječe na uspjeh u životu. Ilustracija

Bebe i mame

16.2.2020

Dobra vijest za sve "štrebere" stiže s Univerziteta “Virdžinija” - oni koji su u osnovnoj školi bili mirni i povučeni, tokom života bolje prolaze od svojih "cool" vršnjaka. Ako vam se čini da vaše dijete nije naročito omiljeno među vršnjacima, nemojte se brinuti, velika je vjerovatnoća da ga kasnije očekuje uspjeh. 

Istraživači su podijelili ispitanike u grupe - u prvoj su bili popularni 13-godišnjaci koji su rano počeli izlaziti u provod, pravili razne ludosti i ulazili u emotivne odnose prije vršnjaka. Drugu grupu činila su mirna djeca, koja se ni po čemu nisu izdvajala. Prateći njihov razvoj u narednih deset godina, naučnici su zaključili da popularnost u školi negativno utječe na uspjeh u životu.

Neki rezultati su zabrinjavajući - omiljena djeca imaju za 40 posto više šanse da u ranoj mladosti koriste droge i alkohol, a vjerovatnoća da upadnu u probleme sa zakonom je 22 posto veća nego kod povučenih vršnjaka.

Ispitivana je i njihova društvena sposobnost, odnosno koliko se dobro slažu sa prijateljima i ljubavnim partnerima, ali su i tu omanuli - socijalni rejting im je za 24 posto niži nego mirnijim vršnjacima.

Profesor psihologije koji je bio na čelu studije Džozef Alen (Joseph Allen) kaže da je ovo "osveta dobre djece".

Objašnjenje za ovu, na prvi pogled neočekivanu pojavu vrlo je jednostavno - popularna djeca navikla su da bez mnogo truda budu omiljena. Takav pristup kasnije ne pomaže mnogo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.