SVAKODNEVNICA

Kako urediti sobu za bebu: Vesele boje i krevetac blizu ulaza

Avaz.ba

26.7.2017

Uređenje i dekoriranje sobe za bebu bi kroz uživanje i zabavu trebalo da bude izuzetno uzbudljiv projekt za buduće roditelje.

Međutim, za mnoge parove to može da bude i stresno, naročito pomisao kako odlučiti koja kombinacija boja je ona prava, pišu Večernje Novosti. 

Provjereno i davno usvojeno nepisano pravilo da je plava boja za dječake, a roze za devojčice je zapravo podjela koju mnogi roditelji prirodno usvoje smatrajući da tako sigurno neće pogriješiti u izboru, a svakako će im olakšati odabir namještaja i dekoracije pri uređenju prostora za bebu. 

Međutim, neki roditelji ne žele da znaju pol djeteta, što onda isključuje takvo staromodno i zastarjelo razmišljanje i uključuje u razmatranje sve boje i kombinacije boja. Zelena, žuta i narandžasta kao umirujuće, vesele i tople boje su u tom slučaju dobar izbor za dekoriranje sobe za bebu.

Ako je soba previše šarena, bebe se tako mogu dodatno opteretiti do te mjere da se ne odmaraju dovoljlno, a ako su boje previše tamne ili jednolične, dijete kasnije može biti usporenije u razvoju treba izbjegavati crno-bijelu kombinaciju zbog prevelikog kontrasta.

Također bi trebalo izbjegavati crvenu boju kao primarnu, možda eventualno samo kao dekorativni detalj u prostoru, jer ona može negativno utjecati na razvoj ličnosti kod djeteta. 

Najsigurniji odabir za uređenje su neutralne boje (bijela, bež, boja meda), naročito za veće komade namještaja i zidove, a raznim printovima i detaljima u boji može se oplemeniti i urediti prostor kako bi bio udoban za boravak, kako djeteta, tako i roditelja.

Pored odlučivanja o boji i kombinaciji boja za uređenje i dekorariranje sobe za bebu, sljedeće što je veoma bitno za uređenje prostora je to da se dobro osmisli funkcija, odnosno, raspored namještaja. 

Soba bi prije svega trebala biti prilagođena bebinim potrebama – funkcionalna, sigurna i bezbjedna za bebu. Za početak je bitno odlučiti koje je najpogodnije mesto za smještanje ključnog komada namještaja – što je u ovom slučaju krevetac. Krevetac je najbolje staviti blizu ulaza u sobu kako bi se što lakše bez preskakanja i zaobilaženja stvari došlo do bebe u toku noći.

Što se tiče oblika, boje i materijala, mnogi roditelji uglavnom gledaju da se krevetac estetski uklopi sa ostatkom stvari u prostoru, međutim ne smije se zanemariti zdravstveni aspekt kao vrlo važan faktor pri odabiru ovog komada namještaja, jer je utvrđeno da su pojedini aditivi koji se nalaze u plastici koja se koristi za proizvodnju igračaka za djecu, namještaj pa i kreveca otrovni i zato treba pažljivo birati. 

Još jedan bitan aspekt za odabir kreveca je bezbjednost bebe, letvice na krevetiću moraju biti vertikalne, kako beba ne bi mogla da se penje, i dovoljno blizu jedna druge, kako beba ne bi mogla da ispadne. Mnogi lijepi i pažljivo dizajnirani kreveci mogu biti veoma opasni, jer ne ispunjavaju standarde i bitne aspekte za zdravlje i bezbjednost deteta. 
Osim kreveca, u sobi za bebu neophodno je imati i komodu za presvlačenje, ormar i, naravno, udobnu fotelju ili dvosjed koji se može razvući. Važno je znati da sav namještaj mora biti postavljen uz zidove, jer će beba čim bude dovoljno velika posegnuti za nečim sa komode ili izvuče nešto iz otvorenog ormara. Zato je sve potrebno osigurati, jer će vrlo brzo beba početi da puzi i da se hvata rukama i penje. Ne smije se zaboraviti ni na zanimljive jastuke, kao i udobne i meke tepihe ili tanke sunđere za puzanje. 

Slike i motivi koji su zanimljivi budućim roditeljima mogu se postaviti na zid iznad kreveca. Police i druge viseće elemente sa kojih stvari mogu pasti i povrijediti bebu nikad ne treba postavljati iznad kreveca.

Preporuka je da beba spava u sobi sa prigušenim svijetlom, pa je noćnu lampu najbolje postaviti na mjestu na kom beba ne može da je dohvati. Od dodatne opreme koja je potrebna u sobi za bebu i koju je potrebno estetski uklopiti su: bebi alarm, sat i kanta za smeće sa poklopcem za upotrebljene pelene (pored stola za presvlačenje). 

Priprema i dekoriranje sobe za bebu zahtijeva dosta planiranja i razmišljanja, jer danas roditelji žele stvoriti skoro savršen, ušuškan i udoban prostor za bebu kako bi se ona osjećala sigurno za bezbrižno napredovanje.

Sve to je najprije moguće postići kroz uživanje, igru i zabavu bez stresa i brige o tome kako će sve izgledati na kraju.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.