TRUDNOĆA I POROD

Povratak mame u formu

Poslije poroda

28.2.2017

Na početku valja reći: Tačno onoliko vremena koliko je trajala trudnoća trebat će vašem tijelu da poslije porođaja ponovo dođe u staru formu. No, mlade majke ipak mogu ovaj proces podržati i čak možda pomalo skratiti.

Šta sve može učiniti trbuh ravnim i čvrstim

– Kako izgleda moj trbuh? Vjerovatno će se zapitati svaka žena barem jednom poslije porođaja. Koža i tkivo su meki i opušteni, čak pomalo spužvasti. To nije nimalo čudno, jer se od tkiva tražila velika fleksibilnost.

Žene tokom prve trudnoće udebljaju 12 do 18 kg. Poslije poroda izgube većinom sedam do osam kg, ali tkivo već djeluje vrlo mekano. Rješenje su učvršćujući losion ili ulje. Koža će brže očvršćivati, bit će sjajnija, a dobit će i dodatnu porciju vlažnosti.

A šta sa strijama? Pošteno govoreći: One ne mogu nestati. Ali, vremenom će postajati uže i izblijedjeti, pa neće biti upadne. Može pomoći i masaža štipkanjem, ali počnite je primjenjivati tek poslije osam nedjelja nakon poroda. A ako ste se porodili carskim rezom, tek po dogovoru sa liječnikom.

Ova masaža podstiče prokrvljenost i razmjenu materija u koži, a izvodi se ovako: Nanesite na trbuh kremu ili losion protiv strija i štipkajući masirajte trbuh. Dio po dio kože uhvatite palcem, kažiprstom i srednjim prstom, lagano povucite, zavrnite tamo-ovamo pa popustite (masaža ne smije biti bolna).

U početku ovu masažu izvodite sistematično svakog dana dva puta po 15 minuta. Uz to ova masaža podržava matericu pri povratku u raniju formu.

Grudi: kako sačuvati formu

Pod utjecajem hormona, grudi su tokom trudnoće bile izuzetno napete i okrugle, pa zato poslije dojenja izgledaju kao da vise, djeluju gotovo kao “ispijene” (kod majki koje ne doje svoje bebe dešava se isto, ali znatno ranije).

Medicinski gledano sve je to potpuno normalno. Mliječne žlijezde su se povukle, pa je kožni “mantil” dojki sada preširok. A i masne rezerve stvorene tokom trudnoće već su se dobrim dijelom povukle. Zato su dojke i manje.

Sada treba ojačati kožu i grudne mišiće. Najefikasniji push-up su hladno-topli tuševi ili trljanje hladnom vodom – on jača i očvršćuje kožu. Za trljanje nakvasite grubu krpu hladnom vodom, ocijedite je i njome trljajte dojke. Pomaže i masaža ledom – uzmite kockom leda i njome kružite dvije-tri minute po dojkama i dekolteu.

Ne postoji čudesna krema za povećanje grudi, ali naučno je dokazano da nježno masiranje kremom očvršćuje dojke. Samo, nemojte očekivati čuda… I mislite na to da se i ženama koje nisu rađale s godinama dojke opuštaju.

Zadnjica: Kako da ponovo bude čvrsta

Zadnjica je poseban problem – tokom trudnoće tu se slilo mnogo masnih ćelija i najčešće se već stvorila “narančina kora”. Celulit se tokom perioda dojenja može i pojačati ako se dojilja malo kreće, mnogo sjedi i leži.

Najviše će pomoći nevidljiva izometrijska vježba: Mišiće donjeg dijela trbuha što je moguće češće stišćite kao kad želite prekinuti mokrenje. Pritom ne mijenjajte ritam disanja, napetosti mišića malo zadržite, pa popustite.

Sljedeće mjere također pomažu: Stražnjicu tuširajte hladnom vodom i trljajte rukavicom od lufe. Dobri rezultati postižu se u welness centrima specijalnim oblozima od algi ili blata.

Za kućnu upotrebu postoje anticelulitne kreme. Nanesite kremu na butine i zadnjicu, omotajte se providnom folijom i lezite dvadesetak minuta (pokrijte se toplom dekom). Nakon toga toplim tušem isperite ostatke kreme koju koža nije upila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.