TRUDNOĆA I POROD

Kada treba krenuti u porodilište

Porođaj počinje pojavom kontrakcija maternice, koje se ponavljaju u pravilnim vremenskim intervalima

24.7.2017

Pitanje s kojim se susreće svaka trudnica kod koje je trudnoća protekla uredno i koja je dovedena pred termin, je kada krenuti u porodilište? Ljekari kažu - onda kada započne porođaj.

Kada počinje porođaj

Porođaj počinje pojavom kontrakcija maternice koje se ponavljaju u pravilnim vremenskim intervalima. Najbolje je krenuti u porodilište onda kada se kontrakcije javljaju na 15 minuta i kada se jave u tom intervalu bar tri do četiri za redom.

Kontrakcije se u početku pojavljuju rjeđe, a postepeno se interval skraćuje sa 45 na 30, 20 i 15 minuta. Prepoznaju se po tome što kontrakcija započinje bolom u donjem dijelu leđa trudnice, a zatim se širi bočno, naprijed i naniže ka stidnoj kosti.

Stomak je tada tvrd, a sama bol traje od deset sekundi, da bi se kako se kontrakcije ustaljuju produžavao, na 40 do 45 sekundi. Potom dolazi do popuštanja bola i trbuh ponovo postaje mekan.

Ne tako rijetko, bolovi se zaustavljaju na intervalu od 30 do 45 minuta i ne pojave se u sljedećih nekoliko dana. Naravno da u takvim situacijama ne treba žuriti u porodilište. To se maternica priprema za porođaj.

Pucanje vodenjaka

Vodenjak je dio plodovih membrana koji je dostupan pri akušerskom pregledu i koji se nalazi ispred prednjačećeg dijela bebinog tijela. Membrana može prsnuti spontano, prsnuti tokom kontrakcije ili je u porodilištu može prokinuti akušer.

U prvom slučaju treba krenuti u porodilište bez velike žurbe, jer vrlo često trudnica neće dobiti tako brzo kontrakcije koje će započeti porođaj.

Kontrakcije se obično pojave u narednih nekoliko sati, a nekada tek u narednim danima. U tom slučaju, trudnica ostaje u bolnici dok porođaj ne krene spontano ili ne dođe do primjene indukcije (provocirani porod).

I majka i plod su pod nadzorom do otpočinjanja porođaja. Ako je vodenjak prsnuo tokom kontrakcija, potrebno je požuriti u porodilište, naročito ako je u pitanju trudnica koja se prethodno porađala, jer onda porod mnogo brže napreduje i prije se završi.

Vaginalna krvarenja

Šta raditi ako dođe do vaginalnog krvarenja? Najčešće su u pitanju bezazlena krvarenja, ali se njihov karakter i značaj može procijeniti samo ukoliko trudnica ode na pregled.

Isto tako, bitno je da se trudnica javi svom ginekologu ukoliko se ne porodi do datuma koji je određen kao termin ili ukoliko ne osjeća pokrete ploda. U tom slučaju ginekolog će odrediti u kakvoj je kondiciji plod, da li se može i dalje čekati da porođaj krene sam (što je i najčešći slučaj) ili treba trudnicu primiti u porodilište i odlučiti sa za izazivanje poroda.

Ponekad se ljekari odluče i na carski rez, ali to je rješenje rezervirano za posebne situacije koje nisu tako česte.

Bitno je ispoštovati ova pravila, jer neiskustvo ili briga "da se nešto ne desi u nevrijeme" glavni su krivci kada se trudnica javi na pregled radi prijema u porodilište i po nekoliko puta tokom dana, a da porođaj nije ni započeo.

Šta pripremiti do termina porođaja

S obzirom na to da je termin porođaja samo datum koji ginekologu približno određuje kada će se trudnica poroditi (samo pet posto trudnica porodi se baš tog datuma), potrebno je tri sedmice prije termina pripremiti sve neophodne stvari potrebne za prijem u bolnicu, porođaj i period nakon porođaja (dokumente, uputnicu za bolnicu, nalaz krvne grupe i Rh faktora, ostalu dokumentaciju o trudnoći ili nekim drugim bolestim, pribor za ličnu higijenu). Svakako, sa sobom treba ponijeti i strpljenje koje je neophodno kada je porođaj u pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.