TRUDNOĆA I POROD

Magazin "Azra" | Trudnice, da li ste znale – višak kilograma u trudnoći goji dijete

Avaz.ba

6.10.2017

Žene čija se tjelesna masa u velikoj mjeri poveća tokom trudnoće izlažu i bebu opasnosti da pati od viška kilograma, pokazali su rezultati novog istraživanja, piše portal Azramag.ba.

Istraživanje, provedeno na 1.044 majki koje imaju dijete starosti od tri godine, pokazalo je da su djeca žena koje su se u trudnoći više ugojile izložena četri puta većoj opasnosti od prekomjerne težine u trećoj godini života od djece onih koje su se manje ugojile. 

Žene čiji je BMI normalan mogu se ugojiti u trudnoći od 12 do 17 kilograma, dok one čiji je BMI veći trebaju paziti na to koliko kilograma dobivaju.

Istraživanje je pokazalo i da djeca onih žena koje su u trudnoći prekomjerno povećale tjelesnu masu, kada napune tri godine, imaju i do 95 posto veći BMI od djece istog uzrasta i spola čije su se majke ugojile u granicama normale.

Prekomjerno povećanje tjelesne mase u trudnoći može dovesti i do porođaja carskim rezom zbog veličine bebe, ali i premala težina tokom trudnoće može rezultirati rođenjem slabo razvijenog djeteta, pa je najbolje uspostaviti ravnotežu i održavati normalnu tjelesnu masu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.