TRUDNOĆA I POROD

7 pitanja o babinjama

Avaz.ba

6.11.2017

* Od čega zavisi zdravlje majke dojilje?

Od njenog načina života nakon porođaja, odgovarajuće njege, ishrane, povremene kontrole kod liječnika u savjetovalištu za žene i posjete patronažne sestre.

* Šta su babinje?

Period nakon poroda u kojem se svi organi, koji su usljed trudnoće i poroda povećali svoju aktivnost, vraćaju u pređašnje stanje. Ovaj period traje šest do osam sedmica.

* Kako se ponašati nakon poroda?

Neposredno nakon poroda žena treba mirovati u postelji. Svjež zrak neophodan je i majci i djetetu, kao i čista i uvijek prozračena prostorija.

* Koliko spavati, šta raditi?

Spavati treba najmanje osam sati dnevno. Poslije izlaska iz porodilišta porodilja može raditi samo lakše poslove oko djeteta.

Čistoća majke, a naročito njenih ruku, dojki, bradavica, spolnih organa i rublja, treba biti na visokom nivou. Dojke i bradavice obavezno prati prije i poslije podoja.

* A seks?

Nakon šest do osam sedmica od porođaja, kad se polni organi vrate u stanje prije trudnoće, žena može imatiti spolne odnose.

* Šta treba jesti?

Dojilja treba jesti mješovitu i svježu hranu, što znači da svakodnevno uzima mlijeko i mliječne proizvode, naročito mladi sir, crni kruh, voće, povrće, a zatim razne supe ili čorbe, svježe meso te ribu.

* Šta izbjegavati u ishrani?

Zapržena i ljuta jela, staro i usoljeno meso, salamu, mnogo kruha i tijesta, jer se majka može previše udebljati, a to šteti njenom zdravlju.

Šta još treba znati?

1. Tokom perioda dojenja treba unosititi u organizam oko dva i po litra tečnosti dnevno.

2. Svaka žena treba otići na ljekarsku kontrolu šest sedmica nakon porođaja.

3. Ako dojilja ima bolove, dobije jače krvarenje, temperaturu ili osjeti druge tegobe, treba se odmah javiti ljekaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.