TRUDNOĆA I POROD

Trudnice, zaboravite dijetu

Avaz.ba

20.11.2017

Da buduće majke unose premalo kalorija, kao i namirnica koje sadrže željezo i dijetalna vlakna, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu Manchester Metropolitan. Istraživanje je pratilo dnevnu prehranu 100 trudnica u periodu od začeća do poroda.

Rezultati su pokazali da je prosječan dnevni kalorijski unos bio oko 1.907 kalorija, što je statistički značajno niže od 2.140 kalorija, koliko je preporučljivo tokom trudnoće, a čak je bio i niži od dnevnog kalorijskog unosa od 1.940 kalorije (dnevne količine za žene koje nisu trudne).

Rezultati istraživanja su zabrinjavajući i pokazuju da neke žene i nakon začeća vode više računa o svom izgledu i borbi s kilogramima nego o pravilnoj i kvalitetnoj prehrani važnoj za rast fetusa.

Kalorijski nedovoljna prehrana može rezultirati niskom porođajnom težinom djeteta, malim prinosom na tjelesnoj masi i smanjenom mogućnošću stvaranja mlijeka nakon poroda.

Nedostatak željeza dovodi do anemije, posebno u trećem tromjesečju trudnoće, dok nedostatak folne kiseline može dovesti do teške deformacije fetusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.