TRUDNOĆA I POROD

Ove vježbe olakšat će porod

Avaz.ba

5.12.2017

Tjelesna forma vrlo je važna u trudnoći, tokom porođaja, ali i kasnije. Danas sve više žena ima ograničenu pokretljivost tijela, bolove u leđima, vratu, nogama... Takva su stanja posljedice dugogodišnjeg zanemarivanja tijela, posebno tokom trudnoće i ranog majčinstva.

Tokom trudnoće žena treba biti fizički aktivna, ali ne treba pretjerivati. Ako se ranije niste bavili sportom, onda ni u trudnoći ne biste trebali početi sa sportskim aktivnostima. Ipak, stručno vođeni programi vježbanja za trudnice dobar su način da održite formu.

Možete početi vježbati u prvom tromjesečju, ali pod uvjetom da je trudnoća uredna i da vam to odobri ljekar.

Zašto je dobro vježbati

Istraživanja pokazuju da vježbanje (tri puta sedmično) smanjuje tegobe uzrokovane lošom cirkulacijom, poboljšava mišićni balans, smanjuje probavne smetnje, a rjeđa je i pojava grčeva u nogama.

Ciljane vježbe jačaju ramene, stomačne, leđne i zdjelične mišiće, što pomaže kod bolova u leđima, kontroliranju mokraće i olakšava oporavak poslije poroda. Vježbanje u trudnoći ulog je za uspješan porod.

Kako vježbe utječu na majku i dijete

Kada odete na ultrazvučni pregled, dobro posmatrajte bebu - ona se stalno kreće, odnosno vježba u plodovoj vodi. Kako bebi to odgovara, prijat će joj i mamino vježbanje.

Dokazano je da u slučaju uredne trudnoće, uz redovne kontrole i normalno stanje djeteta, mama može slobodno vježbati, bez straha od štetnog djelovanja na dijete. Fizička aktivnost majke je poticaj za dijete, koje će živahno oponašati vježbe.

Trudnice koje vježbaju, uglavnom, se mnogo ne udebljaju, rjeđe pate od bolova u mišićima te pravilnije dišu.

Kada početi

Rekreacija je namijenjena svim trudnicama kojima to odobri liječnik. Žene koje vježbaju u boljoj su kondiciji i pripremljenije su za porod, u odnosu na manje aktivne trudnice. Za vježbanje nikad nije prekasno, pa tako ni za trudnicu u trećem tromjesečju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.