TRUDNOĆA I POROD

Intimna masaža koja olakšava porod

Avaz.ba

13.12.2017

Perinealna masaža je dobar postupak za omekšavanje tkiva međice tokom posljednjih nedjelja trudnoće, osobito ako se koriste specijalna ulja ili kreme za perinealnu masažu.

Mnogi ljekari i babice drže da je perinealna masaža bespotrebna, no niko ne smatra da je štetna. Engleska studija iz 2.000. godine pokazala je da su učestalost pucanja međice II i III stepena, te potreba epizitomije bili šest posto manji kod žena koje su u posljednjih šest sedmica svoje trudnoće svaki dan masirale međicu.

Dakle, smanjenje nije dramatično, ali postoji i možda je vrijedno truda. Mnogi smatraju da najveća korist nije samo u postupnom rastezanju međice već u tom da se žene koje su se masirale naviknu na osjećaj zatezanja u ovom dijelu i da ga zato lakše podnose u porodu i na taj način opustaju međicu koja onda rjeđe puca.

Kako se radi perinealna masaža? Od 35. sedmice trudnoće, svakoga dana trudnica treba zauzeti polusjedeći položaj, kao da rađa. Nastojati da bude opuštena. U početku koristiti ogledalo da bi se upoznala sa međicom.

Prije masaže svakako skratiti nokte. Koristiti neko od ulja za perinealnu masažu kako bi dodatno omekšali međicu, ali i prste.

Staviti palce u rodnicu koliko je moguće, pa širiti međicu na stranu i dolje prema rektumu, sve dok se ne osjeti peckanje. Zadržati tako dok peckanje ne prestane i masirati dalje gore-dolje.

Za vrijeme masaže neka palci budu kao udice koje će vući tkivo prema gore kao što će to raditi glavica bebe. I, na kraju, masirati tkivo između palca i kažiprsta, oko minute.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.