TRUDNOĆA I POROD

Saznajte u kojim godinama je najbolje zatrudnjeti, a u kojima je to najopasnije

Avaz.ba

14.12.2017

Od Amal Kluni (Clooney) do sestara Kardašijan (Kardashian)– poznate dame ostaju u drugom stanju u različitim godinama života .

Ovo nije ništa novo ni za “obične smrtnice” jer prema novim istraživanjima bilježi se porast broja trudnoća u ranim 40-tim godinama života za čak 19 procenata.

Prema riječima istraživača, novo zlatno doba za rađanje je do 35. godine života jer je idealno u medicinskom smislu.

- Majke koje se odluče da rode djecu između 20. i 35. godine života imat će zdravije i lakše trudnoće - kazao je doktor Tomas Molinar, endokrinolog i specijalista za neplodnost Asocijacije reproduktivne medicine iz Nju Džerzija.


Tinejdžerke su u riziku od komplikacija od prijevremenog porođaja i male težine bebe, a nije jasno da li je uzrok tome mladost ili društveno-socijalni faktor. Odluka da se prvo dijete rodi u kasnijim godinama može da dovede do male težine bebe, prijevremenog porođaja, ali i hromozomskog poremećaja kod djeteta, piše In Style. Čak će i najzdravija žena od 45 godina imati težu trudnoću od neke žene koja ima 25 godina.

Doktorica Meri Džejn Minkin ističe da žene poslije 35. godine života imaju problema sa začećem koji su povezani sa ovulacijama.

-Nažalost, svjedoci smo sve većih problema sa ovulacijom kod žena koji se tiču toga koliko često ovuliraju, koliko je jaje dobro i kako ga otpuštaju - rekla je ona.

Doktor Molinaro kaže da je moguće ostati u drugom stanju i poslije 35. godine naročito uz pomoć vještačke oplodnje.

-Za mnoge žene, idealne godine za vještačku oplodnju su između 35. i 42. godine što znači da mi dajemo sve od sebe kada su u pitanju pacijentkinje u ovim godinama, rekao je doktor.

Čekanje i odlaganje trudnoće može da bude i dobra stvar u životu žene jer sada one stavljaju na prvo mjesto karijeru, akademsko obrazovanje i ozbiljnu vezu sa partnerom.

-Ne postaje se direktor banke na Menhetnu sa 30 godina. Žene u 20-tim i kasnim 20-tim godinama su najplodnije, ali većina žena u tom periodu nije spremno da budu majke i staraju se o djetetu. To je balans između ženine fizičke zrelosti i onoga što se dešava u njenom životu - objasnio je on.

Ljekari naglašavaju da pravilna briga o zdravlju i pomoć ljekara u slučaju poteškoća sa začećem mogu mnogo da dioprinesu oplodnji i stvaranju potomstva. Ako žena ima bolne i neredovne cikluse, ima historiju liječenja od raka ili neku operaciju na jajnicima, onda je odlazak kod stručnjaka za začeće što prije bolje nego kasnije u kasnijim godinama života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.