TRUDNOĆA I POROD

Lice i naličje carskog reza

Avaz.ba

18.12.2017

Svakodnevno čitamo o tome kako se filmske i muzičke zvijezde podvrgavaju carskom rezu. Ta "moda" brzo se prenijela i na širu populaciju, tako da se sve veći broj trudnica opredjeljuje za unaprijed planirani carski rez.

Buduće majke pravdaju taj svoj postupak objašnjenjem da se plaše prirodnog porođaja, zaboravljajući na epiduralnu anesteziju, koja se u zapadnim zemljama ne plaća i smatra kao uobičajeni postupak.

Istina je da carski rez olakšava porod, ali nosi i rizike i po trudnicu i po plod. Ono što zbunjuje većinu trudnica jeste to što jasan stav u vezi s tim u medicini ne postoji.

Carski rez je rađanje ploda kroz rez na maternici i stomačnoj šupljini. Radi se o pravom operativnom zahvatu, uglavnom pod općom anestezijom. Zbog same te činjenice, ali i drugih mogućih komplikacija, smrtnost i obolijevanje žena koje rađaju carskim rezom viša je u odnosu na porođaj prirodnim putem.

Najveći rizik za buduću majku predstavljaju: anestezija, sepsa, tromboembolija, infekcije, krvarenje i intraoperativne povrede mokraćnog sistema. Osim rizika vezanih uz operaciju, žene koje su već rađale carskim rezom imaju povećani rizik za razvoj komplikacija u sljedećoj trudnoći i porođaju. Taj rizik nešto je manji pri drugom carskom rezu, a sa svakim sljedećim se povećava.

Najnovije istraživanje, koje je provedeno u SAD i trajalo tri godine, uključilo je medicinske podatke o 30 132 trudnoće završene carskim rezom. Najčešća komplikacija uočena u studiji je placenta accreta (prirasla posteljica).

Vezivno tkivo koje nastaje na maternici na mjestu prvog carskog reza uzrok je da posteljica u sljedećoj trudnoći uraste dublje u maternicu te se prilikom porođaja javlja krvarenje iz mjesta prirastanja.

Nakon ovih obimnih istraživanja, autorica dr. Marry Di Alton došla je do sljedećeg zaključka:

- Postoje koristi i rizici carskog reza, ali i vaginalnog porođaja. Ne bih preporučila planirani carski rez majci koja želi rađati više od dvoje djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.