TRUDNOĆA I POROD

9 preporuka za buduće mame

Avaz.ba

24.12.2017

Period trudnoće nije nimalo jednostavan za majčin organizam. Zato je dobro da žena prije nego što zanese bude u vrhunskoj formi, što je moguće postići zdravim načinom života i odricanjem od loših navika.

1. Ne morate baš sve stići.

Trudnoću planirajte u periodu života kada vas ne očekuju naporne obaveze. Tokom trudnoće žena ne bi smjela biti pod stresom, pa je najbolje da je u tom periodu ne očekuju važne porodične i poslovne obaveze.

2. Pregled kod ginekologa.

Prije trudnoće obavezan je odlazak kod ginekologa. Osim ginekološkog pregleda, treba napraviti PAPA test te ispitati ima li žena neku od spolno prenosivih bolesti.

3. Tjelesna težina.

Ako je vaša tjelesna težina prije trudnoće prevelika, uz nadzor liječnika, trebali biste provesti zdravu dijetu, te izgubili suvišne kilograme. Ukoliko se u trudnoći organizam ne optereti s previše kilograma, manje ćete se zamarati.

4. Folna kiselina.

Mnogi ginekolozi savjetuju uzimanje preparata na osnovi folne kiseline tri mjeseca prije trudnoće i u prvom tromjesečju trudnoće. Manjak folne kiseline naučnici povezuju s povećanom opasnošću od deformacija nervnog sistema kod bebe.

5. Zdrava buduća mama.

Tokom trudnoće u oslabljenom organizmu, čak i mali zdravstveni problemi mogu se pojačati. Buduća mama obavezno treba prekontrolirati zube i desni te kičmu. Ako imate bolove u krstima oni se mogu pojačati tokom devet mjeseci trudnoće, zbog veće težine koju treba nositi.

6. Zdrava prehrana.

Jedite mnogo svježeg voća i povrća, kako biste obnovili zalihe vitamina i minerala. Masti treba ograničiti i to zamjenom putera maslinovim uljem. Zbog redovnog pražnjenja crijeva birajte voće i povrće s mnogo vlakana.

7. Čvrsti mišići

Jaki mišići mogu podržavati stalno povećavajuću težinu maternice. Najbolje je da redovno plivate, šetate ili se bavite giumnastikom.

8. Odbacite cigarete

Pušenje šteti zdravlju djeteta u maternici pa od trenutka kada žena odluči ostati u drugom stanju, trebala bi drastično smanjiti broj cigareta ili još bolje prestati pušiti. Djeca majki koje puše obično se rađaju manje tjelesne težine u odnosu na djecu majki koje ne puše.

9. Liječenje anemije

Ako patite od slabokrvnosti, liječenje treba započeti prije trudnoće. Željezo, koje se nalazi u hemoglobinu i daje boju krvi, nalazi se u crvenim krvnim zrncima i prenosi kisik tkivima majke i djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.