TRUDNOĆA I POROD

Šta se dešava s tijelom trudnice kako beba raste

"Bebe i mame"

10.2.2018

Sve do 30. sedmice trudnoće stomak se još može dobro nositi. Oblina stomaka je nepregledna, ali većina se budućih majki još osjeća ugodno i fit. Jer, organi još imaju dovoljno mjesta da bi funkcionirali na svoj način i bez ometanja.

Ali, tačno nakon 32. sedmice, trbuh počinje dobijati na formatu i to tako da brojnim trudnicama bukvalno nedostaje zraka: Pluća su sada toliko stisnuta da u njih prodire samo dio zraka. Naime, između 30. i 40. sedmice beba se u trbuhu bukvalno utrostručuje - sa 1.000 skače na 3.000 i više grama.

Bez "spremanja gnijezda"

To je također period u kojem do izražaja dolaze i druge tegobe u vezi sa trudnoćom kao što su edemi i problemi sa probavom.

Najkasnije osam sedmica pred porod zaposlene trudnice, posebno one na radnim mjestima koja traže mnogo stajanja, sjedenja, rada uz kompjuter i slično, trebaju poći na porođajno odsustvo. Nažalost, zakonom to nije regulirano, a moralo bi biti.

I žene koje nisu zaposlene trebaju tih osam sedmica posvetiti sebi i iskoristiti ih za maksimalan odmor i opuštanje. Mnoge zapadaju u grešku i baš u tom periodu spremaju kuću ili stan, kreče, namještaju dječiju sobu. Sve greška za greškom.

Savremena žena ne treba podleći utjecaju „spemanja gnijezda", što redovno spopada buduće majke, već se treba ograničiti na mirnije poslove. Tokom tih sedmica treba prikupljati, a ne rasipati snagu. Jer, porod i prvi dani s bebom zahtijevat će svu majčinu snagu.

Što veći trbuh, to manji želudac

Pri kraju trudnoće gotovo sve buduće majke imaju dobar apetit, ali želudac može primiti tek trećinu uobičajene količine hrane. Najbolji savjet za taj period: Mnogo čestih laganih obroka raspoređenih na cijeli dan.

Jeste li bili kod zubara

Danas više ne vrijedi stara izreka - svaka trudnoća po jedan zub. Jer, kalcij, nužan za izgradnju kostiju, ne mora se uzimati iz majčine supstance, već ga treba unositi hranom. Ipak, budućim majkama savjetuje se redovna kontrola zdravlja zuba i kvalitetna higijena usne šupljine.

Zbog promjene hormona moguća su češća krvarenja iz zubnog mesa, jer je tkivo opuštenije nego inače. Hormoni utječu i na promjenu pljuvačke koja više ne čisti zube kao ranije. Sve to još jednom upozorava na važnost konca i četkice za zube.

Dijeta za alergije?

Mnoge će se buduće majke, same sklone alergiji, upitati trebaju li izbjegavati hranu punu alergena. Odgovor stručnjaka je negativan. Majka treba jesti bogatu i raznovrsnu hranu, a o mogućoj alergiji razmišljati i djelovati tek kad beba dođe na svijet.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.