TRUDNOĆA I POROD

Aktivna mama - zdrava beba

"Bebe i mame"

21.2.2018

Vježbanjem ćete se pripremiti za tjelesni stres i napor poroda, koji ćete tako puno lakše podnijeti. Redovito vježbanje za vrijeme trudnoće pripremit će vaše tijelo na porod kao i na sve zahtjeve novorođenčeta.

Zašto je dobro vježbati tokom trudnoće

Tjelovježba jača mišiće tijela, povećava snagu i izdržljivost. Upravo je zbog toga trudnicama lakše podnijeti težinu koju su nakupile tokom trudnoće. Osim toga, vježbanjem ćete se pripremiti za tjelesni stres i napor poroda, koji ćete tako puno lakše podnijeti.

Tjelesna aktivnost tokom trudnoće smanjuje bolove u leđima koji su posljedica povećanja trbuha, popravlja držanje, smanjuje pretjerano debljanje, zatvor, naticanje i umor, što su normalne pojave prilikom trudnoće.

Osim toga, nekoliko je studija pokazalo da žene koje tijekom trudnoće ostaju tjelesno aktivne imaju bolju "sliku o sebi", više samopouzdanja i boljeg su raspoloženja te se poslije poroda lakše vrate na svoju prijašnju težinu.

Savjetovanje s ljekarom

Neke bi se trudnice prije vježbanja ipak trebale savjetovati s ljekarom. To se odnosi na žene koje su imale spontani pobačaj, prerano rođeno dijete, probleme s donjim dijelom leđa ili kukovima i visoki krvni pritisak. Isto se odnosi i na žene koje su već prije trudnoće imale većih zdravstvenih problema ili one koje očekuju više od jednog djeteta.

Koji sport odabrati

Trudnicama se preporučuje plivanje, šetanje, joga, vježbe istezanja, ples, pilates i vježbanje na sobnom biciklu.

Joga je idealan izbor za trudnice iz nekoliko razloga. Ona koordinira pokrete i disanje, a blagotvorno djeluje na tjelesnoj, emocionalnoj i spiritualnoj razini. Zbog toga je sve popularniji oblik tjelovježbe trudnica u zapadnim zemljama, jer je odlična priprema za porod i majčinstvo.

Joga se velikim dijelom oslanja na tehnike disanja. Pravilnim udisanjem i izdisanjem dovodi se više kisika u cijelo tijelo. To je izrazito važno tijekom trudnoće, pogotovo za zdravlje fetusa.

Blage vježbe joge jačaju mišiće bez previše naprezanja, a najviše djeluju na muskulaturu zdjelice i donjih leđa, što je za trudnice od izrazite važnosti.

Velik broj žena pilates smatra savršenom tjelovježbom prije i poslije trudnoće. On jača mišiće trbuha, leđa i zdjelice, zbog čega olakšava podnošenje trudnoće kao i porod.

Pilates je i vrlo popularan način vraćanja svoje stare tjelesne težine nakon što je dijete rođeno. Pilates je osobito dobar za trudnice, jer se njegove vježbe mogu prilagoditi promjenama tijela i stupnju trudnoće.

Zašto je dobro plivati

Plivanje je jedan od najsigurnijih oblika tjelovježbe, a izrazito je efikasan jer za vrijeme plivanja rade obje velike mišićne skupine ruku i nogu. Ono poboljšava cirkulaciju, tonus mišića, snagu i povećava izdržljivost zbog čega će trudnice koje su redovito plivale puno lakše podnijeti napor poroda. Plivanje spada u aerobne vježbe, a kao takvo povećava sposobnost tijela da apsorbira kisik, što je jako važno za dijete.

Šta izbjegavati

Trudnice bi trebale izbjegavati vježbanje s utezima, kao i sportove koji uključuju puno skakanja, kao što je aerobik ili trčanje. Ipak, koji god sport odabrale ne bi se smjele previše naprezati niti forsirati, već uživati u njemu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.