TRUDNOĆA I POROD

Želja za seksom ili strah od seksa u trudnoći

"Bebe i mame"

28.2.2018

Za vrijeme trudnoće i nakon porođaja doći će do velikih promjena i u vašem seksualnom životu, a da bi se sve vratilo u normalu neophodni su razumijevanje i strpljenje.  

Upražnjavanje seksa u trudnoći i nakon porođaja za mnoge parove predstavlja problem. U prvom slučaju, uobičajen je strah da se ne povrijedi beba, dok je nakon porođaja to bojazan da se ne povrijedi žena. Neki parovi "ohrabre" se prije, a neki kasnije, i nastavljaju sa svojim seksualnim aktivnostima.

U trudnoći

Tokom normalne trudnoće seksualni kontakt između partnera može trajati gotovo do posljednjeg dana. Bitno je da ginekolog potvrdi da trudnoća ide normalnim tokom i da ne postoje nikakvi problemi.

Seksualni odnosi nisu preporučljivi tokom trudnoće ukoliko je žena imala prijevremene porođaje. Seksualnim kontaktom sigurno nećete povrijediti bebu, jer se za to pobrinula priroda. Fetus se može malo uznemiriti nakon orgazma, ali to je samo reakcija na ubrzano kucanje majčinog srca.

Iskustvo pokazuje da neke žene tokom trudnoće imaju pojačanu želju za seksom, dok druge nemaju.

Veća količina krvi koja dolazi u karlični predio kod nekih žena može pojačati erotsku osjetljivost, a kod drugih može izazvati osjećaj nadutosti i neprijatnosti tokom samog odnosa. Neke žene nakon ili tokom seksa mogu osjećati i stomačne grčeve.

Također, velika fizička i psihička promjena u tijelu žene može utjecati i na potrebu za seksom. Primijećeno je da u drugom tromjesečju raste seksualna želja žene, a kako se približava porođaj i stomak postaje sve veći, potreba slabi.

Nakon porođaja

Ne gajite mnogo iluzija kada je u pitanju seks nakon porođaja, jer je potrebno mnogo strpljenja i razumijevanja da bi on bio kvalitetan kao prije. Uobičajeni period da počnete sa seksualnim aktivnostima nakon porođaja je šest sedmica, kada bi trebalo obaviti i prvi ginekološki pregled.

Neke žene spremne su i nakon mjesec, dok druge nisu ni nakon osam sedmica, a odnos je ponekad bolan i poslije tri mjeseca.

Neki od razloga zbog kojih vođenje ljubavi nakon porođaja može biti neugodno jeste zarastanje ožiljka od epiziotomije. Problem može biti i suhoća vagine, posebno uobičajena kod dojenja, kao i slabiji seksualni nagon zbog privremene zbrke u hormonima.

Važan utjecaj ima i premorenost. Nedostatak sna, hormonske promjene i nervoza zbog brige o bebi ostavljaju posljedice i tu je komunikacija među partnerima najvažniji faktor. Problem je i u gubitku spontanosti, jer teško je prepustiti se uživanju dok slušate kako dijete plače.

Život s bebom nikada više neće biti isti kao kad ste bili samo vas dvoje, ali, ipak, imajte strpljenja i vremenom ćete ući u novi ritam, bit ćete sve opušteniji i seksualni život će se vratiti u normalu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.