TRUDNOĆA I POROD

Šta trebaju jesti trudnice koje imaju dijabetes

"Bebe i mame"

6.3.2018

Trudnoća je najčešće radost za svaku ženu, no, ponekad ovo "blaženo" stanje može donijeti i određene nevolje. Jednostavno, stvari krenu naopako i žena obolijeva od trudničkog dijabetesa ili nekog drugog tipa dijabetesa, koji počinje ili se otkriva baš u tom periodu.

Uz dodatke koje većina trudnica uzima zbog svog vlastitog zdravlja i zdravlja svoje bebe, od posebnog je značaja da nakon dijagnosticiranja trudničkog dijabetesa, prilagodi i svoju kompletnu ishranu.

Koliko ugljikohidrata

Prije svega, povedite računa o unosu ugljikohidrata. S obzirom na to da se šećer, uglavnom, nalazi u ugljikohidratima i s obzirom na činjenicu da morate kontrolirati unos šećera ukoliko želite kontrolirati svoj trudnički dijabetes, neophodno je da vodite računa o dnevnoj količini šećera koju unosite u organizam.

Da biste održali nivo šećera u normalnim granicama, vodite računa da, ukoliko bolujete od trudničkog dijabetesa, svaki vaš obrok treba sadržavati dvanaest do petnaest grama ugljikohidrata.

Isto tako, zdrava ishrana u slučaju trudničkog dijabetesa podrazumijeva da biste u svoj organizam morali unositi odgovarajuće količine proteina i masnoća, što svakako zahtijeva oprezno planiranje režima ishrane, pogotovo ukoliko je trudnica na inzulinu.

Treba se podsjetiti da je većini trudnica dovoljno dodatnih tristo kalorija dnevno za nju lično i dodatnih deset do dvadeset grama proteina za normalan rast beba.

Dosta vlakana

Pored praćenja količine ugljikohidrata koje je veoma bitno za učinkovit tretman trudničkog dijabetesa, postoji i niz drugih mogućnosti koje će vam olakšati kontroliranje ove bolesti.

Hrana bogata vlaknima također pomaže u snižavanju nivoa šećera i veoma je bitna za pravilno varenje. Neka se vaša ishrana temelji na voću i povrću i cjelovitim žitaricama.

Redovne konsultacije sa vašim ljekarom, uredno praćenje nivoa šećera u krvi, uredna ishrana prilagođena ovom tipu dijabetesa i možete biti sigurni da ćete doživjeti ono što većina žena smatra najsretnijim trenutkom u životu - donošenje novog bića na svijet.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.