TRUDNOĆA I POROD

Čokolada pozitivno djeluje na trudnice

"Bebe i mame"

7.3.2018

Konzumacija čokolade u trudnoći smanjuje izglede za pojavu ozbiljne komplikacije preeklampsije, tvrde istraživači s Yale University. Čokolada sadrži visok nivo teobromina, kemijskog spoja koji stimulira rad srca te opušta i širi krvne žile, smanjujući tako izglede za preeklampsiju - opasno naglo povećanje krvnog pritiska u trudnoći.

Teobromin se već koristi za tretiranje bolova u prsima, povišenog krvnog pritiska i ukrućivanja krvnih žila. Naučnici dodaju kako teobromin može popraviti cirkulaciju unutar posteljice blokirajući oksidativni stres.

Novi su rezultati utemeljeni na praćenju konzumacije čokolade kod 2.291 trudnice te analizi razine teobromina u krvi pupkovine njihove djece. Pokazalo se da je visok nivo teobromina povezan s do 70 posto manjim rizikom za preeklampsiju, objavio je stručni časopis „Epidemiology“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.