TRUDNOĆA I POROD

Ima lijeka za ispucale bradavice

"Bebe i mame"

23.3.2018

Bol pri dojenju se obično javlja iz dva razloga: Ili dijete nije dobro postavljeno, ili nije ispravno prihvatilo dojku.

Bez obzira na bol, pokušajte istrajati u dojenju, jer se upaljene bradavice mogu zakomplicirati u mastitis, pa čak i apsces. Da do toga ne bi došlo uradite nešto za sebe:

1. Stavite hladne komprese na bradavice ili trljajte bradavice kockicom leda prije dojenja. To može ublažiti problem bolnih bradavica. Dajte djetetu da jede prvo na dojci koja vas manje boli. Mijenjajte dojke kod svakog hranjenja da biste izbjegli pritisak dječijih usta na isti dio dojke.

2. Nevenova mast vrlo je korisna za liječenje ispucalih bradavica ili drugih povreda. Nanesite je odmah nakon dojenja i očistite prije sljedećeg hranjenja. Krema od aloe vere može pomoći u liječenju upaljenih i ispucalih bradavica.

3. Koristite vitamin E za ispucale bradavice. Ako primijetite ranicu na bradavici, na kožu nanesite malo vitamina E (naglasak je na malo). Kad završite s dojenjem, uzmite kapsulu vitamina E, istisnite je i sadržaj nanesite na bradavicu. Ali, nanesite vrlo malu količinu i obavezno se istuširajte prije narednog dojenja.

4. Izbjegavajte sapun, dezodoranse, parfeme ili puder na bradavicama ili dojkama. Izbjegavajte često prati grudi sapunom, jer će vam isušiti kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.