TRUDNOĆA I POROD

Šta možete očekivati u prvim danima nakon poroda

"Bebe i mame"

29.3.2018

Kada se porodite pred vama je nov period - babinje. On traje šest sedmica, a za to vrijeme trebaju nestati sve promjene nastale tokom trudnoće i tijelo se oporaviti nakon porođaja.

Šta vas očekuje u narednih šest sedmica?

1. ISCJEDAK - Nakon porođaja dvije-tri sedmice imat ćete iscjedak (lohija) koji je u početku krvav, bez mirisa i ugrušaka (nekada može biti komadića zaostalog tkiva).

Nakon nekoliko dana boja postaje tamnosmeđa, količina se smanjuje, a zatim postaje proziran, i za dvije-tri sedmice potpuno nestaje. Ukoliko se to ne desi, obavezno se javite ljekaru.

2. MOKRENJE I STOLICA - Nakon porođaja žena ne mokri bar 12 sati. Važno je uzimati dovoljno tečnosti. Kada je u pitanju stolica, većina žena ima problem da nakon porođaja obavi nuždu, posebno dok su još u porodilištu.

Često strah od otvaranja rane prilikom napinjanja ženu sprečava da što prije obavi veliku nuždu. Tada dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice, što vremenom još otežava situaciju.

Prva stolica očekuje se dva-tri dana nakon porođaja. Mlada majka, posebno ona koja je rodila carskim rezom, ne može biti otpuštena iz porodilišta dok ne dobije stolicu.

3. PRVA MENSTRUACIJA - Većina žena je dobije kad prestane dojiti. Neke je, pak, bez obzira na dojenje, dobiju već dva-tri mjeseca nakon porođaja. Prva menstruacija je uglavnom obilnija nego inače i obično nije bolna.

Žene često misle da su zaštićene od trudnoće sve dok doje bez obzira imaju li ciklus. Međutim, ovo je potpuno nepouzdana metoda zaštite jer se ovulacija javlja prije prve menstruacije! Dakle, nikada ne možete znati kada će vam biti prvi plodni dani.

4. SEKSUALNI ODNOSI - Nakon porođaja hormoni naglo prestaju s radom, tako da je proizvodnja sekreta smanjena, a samim tim je sluzokoža vagine suha. Za vrijeme izlučivanja lohija nije preporučljivo imati odnos, jer je povećan rizik od infekcija.

Također, treba voditi računa i o zarastanju epiziotomije. Prvi seksualni odnos nakon porođaja može biti vrlo neprijatan (bez obzira na želju). Iscjedak, bol na mjestu reza, smanjena vlažnost, pa i eventualni strah od povrjeđivanja tokom odnosa, mogu pokvariti raspoloženje.

Zato je bolje da sačekate pravi momenat, odnosno kada sve ili većina promjena nakon porođaja prođe.

Odmor u porodilištu

Porođaj je kao težak fizički posao, i svakoj porodilji prija (i preporuljivo je) ležanje, relaksacija i odmor. Neposredno nakon porođaja žena zbog iscrpljenosti ima veliku potrebu za snom.

Kada osjetite da ste sposobni, ustanite i malo prošetajte pored kreveta. Za početak je dovoljno napraviti nekoliko koraka koji su važni i u sprečavanju tromboze i embolije.

Kada prvi put ustanete iz kreveta (ako morate do toaleta), pozovite sestru. Nakon porođaja, koji iscrpi cijelo tijelo, česte su vrtoglavice, slabost u nogama, nesvjestice, tako da se ne treba ustručavati tražiti pomoć pri svakom ustajanju iz kreveta, sve dok ne skupite dovoljno snage.

Vrijeme koje provodite u porodilištu iskoristite za spavanje i odmor, da biste prikupili dovoljno energije za ono što vas čeka kada dođete kući.

Odmor i kretanje u kuću

Iako je to lakše reći nego provesti, ipak pokušajte se poštediti kućnih poslova po izlasku iz porodilišta.

Najbolje bi bilo da neko bude uz vas bar prvih deset dana i da vam pomaže oko kupovine, kuhanja, spremanja kuće, peglanja i slično. U suprotnom, nećete imati nimalo vremena za odmor, što može dovesti do iscrpljivanja, a takvi sigurno nećete moći podmiriti sve potrebe svoje bebe, što je ustvari najvažnije!

Uostalom, postoji razlog zašto se ovaj period posebno zove i tretira i zašto je narod uveo običaje koji omogućavaju majci odmor. Vaše zdravlje je na prvom mjestu pa u ovom periodu ispoštujte potrebe svog tijela i ponašajte se u skladu sa svojim osjećanjima!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.