TRUDNOĆA I POROD

Kada je pravo vrijeme za test na trudnoću

"Bebe i mame"

4.4.2018

Kada je pravo vrijeme da uradite test na trudnoću? Da li sačekati da vam izostane ciklus ili ga uradite odmah? Evo nekoliko smjernica koje mogu pomoći.

Ovulacija i začeće

Svaka žena je različita i vrijeme potrebno da se oplođena jajna ćelija smjesti u maternici može varirati. Najčešća zabluda je da se implantacija dešava sedam dana nakon začeća, ali istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće HCG, zbog implantacije, javlja šest do 12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84 posto trudnoća implantacija dogodila između osmog i desetog dana nakon ovulacije.

Ako vaš test na trudnoću nije pozitivan, to ne mora značiti da niste trudni. Možda ste kasnije imali ovulaciju (što znači da se začeće i proizvodnja HCG hormona nije desila onako kako ste izračunali), ili je kod vas proces implantacije trajao duže nego što obično traje.

Osjetljivost testova

Osjetljivost današnjih testova na trudnoću varira. Što je osjetljiviji test, veća je šansa da će otkriti vašu trudnoću prije nego što dobijete ciklus. Osjetljivost testa na trudnoću znači da može otkriti manji nivo hormona HCG.

Naprimjer, neki testovi mogu otkriti 20 mIU hormona HCG, dok drugi otkrivaju trudnoću tek na 150-250 mIU. Ovo znači da će vam testovi koji mogu otkriti manje količine hormona prije dati pozitivan rezultat nego ostali testovi.

Test koji je osjetljiv na 20 mIU hormona HCG može otkiriti trudnoću šest do osam dana nakon ovulacije (naravno, ako se desila implantacija), ali vrlo mali procenat žena tako rano može dobiti pozitivan test. Ovaj procenat raste kod žena koje su uradile test devet ili 10 dana nakon ovulacije.

Koji su nedostaci

Osjetljivi testovi na trudnoću (20 - 25 mIU) omogućavaju vam da ranije otkrijete da li su uspjeli vaši napori da zatrudnite i da što prije dobijete adekvatnu liječničku njegu, ali postoji i negativna strana ovih testova.

Nažalost, 25 posto svih trudnoća završi pobačajem, a mnogi od njih dogode se u vrlo ranom stadiju trudnoće. Ako koristite osjetljivi test na trudnoću, i uradite ga prije nego što biste trebali dobiti menstruaciju, mogli biste imati pozitivan test, ali uprkos tome postoji mogućnost da dobijete i ciklus, jer ste vrlo rano pobacili.

Ako sačekate do dana kada trebate dobiti menstruaciju, nećete ni znati da ste pobacili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.