TRUDNOĆA I POROD

Dojenje nije zamjena za kontracepciju

"Bebe i mame"

10.4.2018

Mnogi su uvjereni da dojenje sprečava od nove trudnoće, no to ipak nije potpuno sigurna metoda. Činjenica je da dojenje igra bitnu ulogu, ali priroda se može i poigrati. Stoga bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji.

U tom slučaju se ne preporučuju kontracepcijske pilule jer estrogeni koje sadrže mogu zaustaviti dotok mlijeka. No, postoje mnoge druge metode koje ne sadrže estrogen.

1. Najranije šest do osam nedjelja nakon poroda može se umetnuti spirala.

2. Na drugom mjestu je unutarmaternični sistem (IUS). Prednost ove metode spram spirale jest da se smanjuje jačina i trajanje krvarenja pri menstruaciji.

3. Minipilula/Depo Provera hormonska injekcija. Minipilula i tromjesečna injekcija ne sadrže estrogen već samo gestagen. Ne zaustavljaju tok mlijeka, pa su stoga pogodne za dojilje.

4. Kontracepcijski implantati sadrže doduše također samo gestagene, no u znatno većoj količini, pa se stoga ne preporučuju tokom dojenja.

5. Tokom dojenja pogodne su metode barijere u što se ubrajaju kondomi ili dijafragma. Osobito netom nakon poroda kad je prisutan još iscjedak iz maternice svakako je kondom bolji odabir. Dijafragma se nakon poroda mora nanovo prilagoditi jer su se vagina i cerviks promijenili, a to je moguće otprilike tri mjeseca nakon poroda kad se vagina potpuno vratila u svoj položaj. Dijafragma bi se uvijek trebala kombinirati sa spermicidnim pastama.

U razgovoru s ginekologom odredite koja je metoda najbolja za vas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.