TRUDNOĆA I POROD

Upozorenje trudnicama: Čuvajte se viška kilograma i visokog pritiska

"Bebe i mame"

18.4.2018

Dinamika pregleda trudnica je specifična. Nakon izostanka menstruacije i sumnje na trudnoću treba se obratiti ginekologu. Prvi pregled je od posebnog značaja.

Jednom mjesečno radite ginekološke preglede, analizu krvi i mokraće, mjerite krvni pritisak i tjelesnu težinu, a na početku, prema indikacijama, i testove na viruse i hormone štitne žlijezde.

Ultrazvučni pregled u urednim trudnoćama dovoljno je uraditi tri do pet puta, mada se u novije vrijeme parkticora UZV pregled svakog mjeseca. Bolovi, promjena vaginalnog sekreta, otjecanje plodove vode, porast krvnog pritiska, otoci i niz drugih simptoma također zahtijevaju ginekološki pregled.

Porast tjelesne mase u optimalnim uslovima kreće se od osam do 12 kilograma, što obezbjeđuje normalno funkcioniranje organizma majke i normalan razvoj ploda. Svaki porast tjelesne težine iznad predviđenog dodatno opterećuje i majku i plod i dovodi do niza vrlo neugodnih komplikacija.

Trudnice nakon 35. godine starosti, bez obzira na to da li su do tada rađale ili ne, te trudnice s opterećujućom genetikom, zahtijevaju poseban tretman u smislu invazivnih dijagnostičkih metoda radi utvrđivanja hromozomskog potencijala ploda.

Trudnice mlađe od 35 godina u obavezi su da urade dabl i tripl test, koji evidentiraju rizičnu grupu predviđenu za dalju dijagnostiku hromozomskih poremećaja ploda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.