TRUDNOĆA I POROD

Kada trudnica treba krenuti u porodilište

"Bebe i mame"

23.4.2018

Neke promjene u tijelu mogu upozoriti buduću majku da se bliži trenutak porođaja. Neposredno prije porođaja događaju se promjene u mišiću i vratu maternice. Dolazi do „sazrijevanja" vrata maternice. On postupno omekšava, skraćuje se i konačno, otvara se da bi omogućio prolaz ploda.

S početkom promjena na vratu maternice, javljaju se i promjene na materničnom mišiću. Dolazi i do omekšavanja vezivnog tkiva dna male zdjelice. Tkivo postaje mekše i elastičnije te dopušta određenu rastezljivost za vrijeme prolaska ploda.

Ove promjene prilično su „nevidljive", ali neke od njih ipak mogu upozoriti buduću majku da se bliži trenutak porođaja. U posljednje četiri sedmice trudnoće aktivnost mišića maternice postaje sve jača i sve više koordinirana - to su lažni trudovi koji mogu biti rijetki, slabi i kratkotrajni.

Otprilike 24 sata prije poroda javljaju se pripremni trudovi koji postaju sve jači i sve češći. Plod se tada umiri, odnosno smanji se broj pokreta koje majka osjeća i to je normalna pojava pred porođaj.

Kada se trudovi, kod prvorotke, počnu javljati periodički po dva u 10 minuta tada se smatra da su nastupili pravi trudovi i to je vrijeme da krenete u porodilište.

Žene koje rađaju drugio ili treće dijete trebale bi krenuti u bolnicu čim trudovi poprime određeni ustaljeni ritam, jer kod njih porođaj traje kraće i sve opisane pojave zbivaju se brže.

Prije trudova može ispasti tzv. cervikalni čep. To je gusti, viskozni sekret iz cerviksa koji ispadne kada se cerviks počne otvarati pod utjecajem pripremnih trudova. Njegova je funkcija zatvaranje cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće.

Kod nekih trudnica prvi signal početka poroda je pucanje vodenjaka. U tom slučaju se ne smije čekati pojava trudova već se trebate odmah uputiti u porodilište.

Prsnućem vodenjaka nestaje barijera koja je izolirala plod od vanjskog okruženja te je time plod izložen različitim vanjskim utjecajima, odnosno infekcijama.

Plod nije ugrožen ako porođaj napreduje očekivanim tempom, međutim kod produženih porođaja koji su počeli puknućem vodenjaka, liječnik će ordinirati antibiotik još za vrijeme porođaja da bi se spriječio razvoj infekcije i majke i djeteta.

Jednako tako treba znati da normalan porođaj može započeti sukrvicom. Pojava sukrvice također je znak da treba krenuti u bolnicu. Ukoliko se radi o jačem krvarenju treba se što hitnije javiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.